Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

120318a1_jose_graziano_elm.jpgLehetséges kiirtani az éhezést, a világ készen áll erre - véli az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO pár hete hivatalba lépett új főigazgatója. José Graziano da Silva terve nagyravágyó, a 62 éves szakember azonban állítja, hogy csak nagy célokkal lehet motiválni az embereket. Ő pedig a társadalom minden rétegét és a nemzetközi közösség valamennyi tagját harcba hívja az éhezés ellen. Mert egyedül sem a FAO, sem a kormányok nem tudják felszámolni az éhezést, a 21. század egyik legfenyegetőbb globális problémáját, írja az MTI.

Da Silva Brazíliából jön, közgazdász és agrármérnök, akire az utóbbi években figyelt fel a világ: a Fome Zero nevű kormánykezdeményezés fejeként rövid időn belül negyedével csökkentette az éhezők számát hazájában. Programjának középpontjában a helyi szükségletekre szabott segélyprogramok és a közvetlen támogatások állnak. A FAO új főigazgatójává elsősorban a fejlődő országok szavazatainak köszönhetően választották meg, most rá vár a 3600 embert foglalkoztató és hozzávetőleg egymilliárd dollárból gazdálkodó római székhelyű szervezet megreformálása. Legfőbb célja az éhezés felszámolása, a válságkezelésnél pedig fontosabbnak tartja elkerülni a jövőbeni kríziseket.

A Lehman Brothers katasztrófája és a szolidaritás

Az élelmiszerárak nőnek, csakúgy, mint a Föld lakossága. A világot gazdasági válság sújtja, da Silva ennek ellenére is vallja, hogy megfelelő szabályozás és reformok révén eltűnhet az éhezés. Ehhez azonban az embereknek meg kell változniuk.

Szándéknyilatkozatokkal tele a padlás, az ENSZ már 2000-ben bejelentette, hogy 2015-re felére akarja csökkenteni az éhezők számát, amely az akkori 826 millióról mára nemhogy nem csökkent, hanem 926 millióra nőtt - emlékeztette a Der Spiegel című német lap az új főigazgatót. Da Silva válasza erre az, hogy születtek sikerek is, például hazájában, Brazíliában, de Vietnámban, Ghánában és más országokban is.

"2000-hez képest pedig a legnagyobb változást az jelenti, hogy a Lehman Brothers katasztrófája után a világ megértette: mindannyian egy bolygón élünk, valamennyi ország függ a másiktól. Újfajta szolidaritás alakult ki - hangsúlyozza. - Drámai éhínség idején a világ ma már sokkal gyorsabban lép, pénztartalékok vannak szükséghelyzetek esetére."

Da Silva szerint ez a fajta szolidaritás új akaratot tükröz. "Mindenki kezd rájönni, hogy az éhezésből senki sem profitál. Ha van összefogás, megoldható a gond, mint ahogy a pénzügyi és adósságválságnál is" - fogalmaz.

120318a2_jose_graziano_elm.jpgA pénzpiacok "megfertőzték" az élelmiszervilágot

A pénzügyi világ kapcsán megjegyzi, hogy a nyersanyagokkal folytatott spekulációt tartja az ingadozó és az emelkedő élelmiszerárak egyik fontos okának. "Az árváltozásokból a bankok és a hedge fundok profitálnak, a termelők, a vevők és a fogyasztók nem. A FAO csak két dolgot tehet. Adatokkal, tanulmányokkal, statisztikákkal látja el a piacot, hogy átláthatóbbá tegye azt, illetve arra sarkallhatja a kormányokat, hogy támogassák jobban a mezőgazdaságot" - magyarázza.

A szakember szerint szigorúbb szabályozásra van szükség, de nem csak az élelmiszerek terén. Ráadásul a szabályozás azonban önmagában nem jelent megoldást. A fejlett országoknak mozdulniuk kellene végre, megnyitni piacaikat, leépíteni mezőgazdasági szubvencióikat. Ez lenne a helyes út, de ezen a téren az új vezető sem derűlátó. Felidézi, hogy amikor az Egyesült Államok 2011-ben véget vetett a növényi alapú üzemanyagok szubvenciójának, azonnal csökkent a kukorica ára. Ennek hatása rögtön érezhető volt a szegény országokban, például Közép-Amerikában és Kelet-Afrikában, ahol a kukorica ember és állat fontos tápláléka. Vagyis az amerikaiak döntése közvetlen és kedvező hatással volt az élelmezésre.

A főigazgató meggyőződése, hogy a pénzpiacok deregulációja "megfertőzte" az élelmiszerpiacot, lehetővé tette a spekulációt: ezért is elengedhetetlen a szabályozás, különösen arra az esetre, ha "kihágások" történnek. Arra a felvetésre, azt jelenti-e mindez, hogy az éhezőknek még több türelemmel kell lenniük, da Silva azt mondja: az euróválság megmutatta, hogy a kormányok gyorsan meg tudnak egyezni célokban. "Más területeken is érvényben vannak már nemzetközi korlátozások, most az élelmezésbiztonság terén kell megtennünk ezt a fontos lépést: szabályokat hozni és kiépíteni egy felügyeleti rendszert. Ez ugyan nem jelenti a megoldást, de kezdete annak a globális mozgósításnak, amelyre szükségünk van" - taglalja.

120318a3_jose_graziano_elm.jpgTeli polcok mellett maradnak éhen

Az emelkedő élelmiszerárak kevés pozitívuma közé tartozik, hogy világszerte tudatosult, milyen fontos az élelmezés - állítja a brazil szakember. "Az éhezés végre első számú prioritássá vált. Élnünk kell ezzel a helyzettel, mégpedig úgy, hogy az ellátás biztonságáról szóló globális stratégiát alakítunk ki" - emeli ki.

Szép szavak, amelyeket da Silva szerint tettek is követnek majd. Kulcsfontosságúnak az élelemhez vagy a földhöz való hozzáférést tekinti, hogy az emberek meg tudják venni, esetleg termelni, amit esznek. "Van elég étel, de sokak, különösen a szegények számára túl drága. Teli polcok mellett maradnak éhen" - ecseteli.

Forrás: portfolio.hu és MTI