Skip to main content

— Egy jól megművelt kerttel rengeteget lehet spórolni — mondta lapunknak az 58 éves Baji Róza, aki az elsők között csatlakozott ahhoz a programhoz, melyet a mezőberényi önkormányzat indított nemrég útjára. A kezdeményezés legfőbb célja az, hogy minél többen termeljenek a házuk körül található kertjükben. Az egyedül élő asszony korábban közel két és fél évtizeden át szövőnőként dolgozott, most azonban nincs munkája, így minden segítséget szívesen fogad.

— Folyamatosan termelek, egyebek mellett krumplit, uborkát, tököt, cukkínit. A növényeket frissen is eszem, de el is teszek télire — ecsetelte a nő, aki úgy vélekedett, nagyon megkönnyíti majd a dolgukat, hogy az önkormányzat vetőmaggal támogatja a résztvevőket.

— Természetesen nem csak azokat a nehéz helyzetű embereket szeretnénk bevonni az akcióba, akik már termelnek, hanem azokat is, akik évek, rosszabb esetben évtizedek óta nem művelik meg kertjeiket — nyilatkozta lapunknak Siklósi István. Mezőberény polgármestere elmondta, a városban már évek óta zajlik egy hasonló program, amelyet Valentinyi Károly kezdeményezett.

— Ennek mentén szeretnénk mi is lépni — hangsúlyozta a polgármester. — Elsődleges célunk, hogy segítsük a rászorulókat, de nevelni is akarjuk őket az öngondoskodásra. A projekthez minden olyan érintett rászoruló csatlakozhat, aki vállalkozik egy legalább 120 négyzetméteres földterület megművelésére. A város ehhez jövő tavasszal biztosítja a vetőmagot, illetve elméleti és gyakorlati oktatást is szervez, hiszen akadnak, akik még életükben nem műveltek földet. A program befejezésekor egyszeri, 15 ezer forintos rendkívüli szociális támogatással is hozzájárulnak a munkakedv fokozásához.

Természetesen mindezért cserébe néhány elvárást is teljesíteniük kell a résztvevőknek. Idén ősszel elő kell készíteniük a talajt a jövő tavaszi vetésre. Jelen kell lenniük a már említett foglalkozásokon, el kell vetniük a megkapott magokat, palántákat, s azokat természetesen gondozniuk is szükséges. Mindezt szakemberek ellenőrzik majd. A megállapodásban vállaltak nem teljesítése esetén szankciót is alkalmaznak. Az érdeklődés eddig vegyes, jó néhányan már örömmel vállalták, hogy csatlakoznak a programhoz, s olyan is akadt, aki kerek-perec nemet mondott az ötletre, hogy rendben tartsa a kertjét.

Forrás: http://www.beol.hu/bekes/gazdasag/ongondoskodo-haztaji-program-a-raszoruloknak-521954 

A kép csak illusztráció: http://kecelinfo.hu/berbe-adta-kiskertet-kell-jelenteni/

TOP 5