Skip to main content

Évek óta nő az igény a kis csomagolású zöldség vetőmagvakra. A gazdaboltosok jelentőséget tulajdonítanak e tapasztalatnak - állítja a BAON cikke.

Egyre több kiskerttulajdonos veszi vissza a gyomtól a birtokot és ráállnak a családi zöldségellátásra. Egyértelműen jelzi a változásokat a vetőmag kereskedések forgalma: egyre több fogy a néhány grammos kiszerelésű vetőmag tasakokból, a néhányszáz négyzetméterre kimért növényvédőszer adagokból.

hirdetés

Vetőmagokból az idei tél végén is igen széles a választék. A zöldségfélék hagyományos fajtái mellett különlegességek is találhatók. Például lila sárgarépa, fehér uborka, vagy tigriscsíkos paradicsom. Vethet ki-ki kedve szerint. A növényvédelem azonban nem ilyen egyszerű. A kemikáliák forgalmazását igen megcifrázták az uniós jogszabályok.

A növénytermesztés tekintetében déli zónába sorolta hazánkat az EU, ebből következően újra szabályozta egyes növényvédő szerek használatát. Például a burgonyabogár, körte levélbolha ellen használt jól bevált szer az Apacs, idéntől 1-es besorolású készítmény, az Actara újabban folyékony változatban kapható és 2-es kategóriájú. Ez azt jelenti, hogy csak azok juthatnak hozzá e vegyszerekhez, akik vásárlási engedéllyel, zöld könyvvel rendelkeznek. Ezt a jogosítványt tanfolyamon lehet megszerezni támogatással együtt mintegy 30 ezerért. Szerveznénk ilyen képzéseket, de kevés rá a jelentkező – magyarázta Szabó Balázs növényvédelmi mérnök.

A kolorádó bogár ellen az új szabályok szerint nem is tud védekezni a gazda, ha nincs zöldkönyve. Vásárolhat ugyan Mospilan permetezőszert, de az önmagában kevés. A Vertimec-kel szükséges azt keverni, de az utóbbi szer viszont 2-es kategóriájú. Szabály szerint tehát mindenkinek zöldkönyv kell a növényvédők beszerzéséhez, ha krumplit akar termeszteni. A növényvédelmi furaságokat a Dithane gombaölővel fokozta a törvény. Tavaly a 2-es kategóriába sorolták ezt a szert, de csak a félkilósnál nagyobb csomagolásúakat. Aki negyed kilót kér belőle szabályosan használhatja zöld könyv nélkül is.

– Az említett szerek veszélyesebbé nyilvánítása nem jelenti azt, hogy közegészségügyi szempontból valóban veszélyesebbek lennének. A már használatba lévő növényvédők forgalmazásának korlátozásával inkább a felhasználás fokozottabb gondosságát akarja elérni a jogszabály. Az élővizek, halak, a méhek az egész környezet védelme érdekében.

Természetesen régebb óta léteznek olyan szerek is, amelyek veszélytelenek a környezetre, de azok költségesebbek. Például a talajban tenyésző növényekre veszélyes gombák pusztítása megoldható a rájuk nézve agresszív gombák talajba juttatásával. Egyre tökéletesebb a biológiai növényvédelem.

(Arról, hogy miért is oly fontos a hazai vetőmag, avagy saját magunknak "házi génbankot" felállítani, itt lehet olvasni - szerk.)

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5