Skip to main content

Ritkán, de találkozhatunk a hiperekben olyan termékkel, mely már létezett 100 évvel ezelőtt is. Ha a termék csomagolását vesszük górcső alá, ezeknek a termékeknek, így jelen esetben a tanyasi csirkének is fel kell vennie a versenyt az áruházlánc konkurens áruival, különben nem lehet, vagy nem könnyű eladni a jobb minőségű, és ezáltal drágább terméket.

Penge csomagolás egy kevésbé nyomorult csirkének c. cikkében minderről a Táfelspicc így ír:

Egy prémium és egy "tanyasi" terméket dizájnolni enyhén szólva jutalomjáték, attól még nem mindig sikerül jól. Sokan elsüllyednek a gémeskútpokolban, és a végeredmény egy parasztromantikus giccstemető lesz. Ez nem történt meg a Tanyasi csirkével.

Bár a világ első számú szabadtartott csirkéje, a Bresse-i baromfi sorszámozott szintű fityuláira nem próbáltak rájátszani -szerintünk nagy kár-, egy ipari nejloncsomagolás keretein belül sikerült a Mito-nak egy közérthető, szeretetreméltó középutas világot létrehozni. A konzervatív vásárlónak ez a szép, de a vizuálisan igényesebbek is tudnak neki örülni. 

Hogy él ez a Tanyasi csirke?

Az extenzív fejlődésű Tanyasi csirkék kizárólag növényi eredetű táplálékot kaphatnak, amely 75%-ban gabona, zömében kukorica. Életük első négy hetét egy legfeljebb 400 m2-es körbeablakos ólban töltik, majd szabadtartásba kerülnek. Kifutójuk ólanként egy hektárnyi füves, illetve legalább 30%-ban fás-bokros terület, amelyen az állatok szabadon mozognak, kapirgálnak.

Nevelésüket a Master Good szerződött gazdálkodópartnerei végzik Kisvárda környéki településeken. A ma közreműködő több mint 20 családi gazdaság letelepíti a naposcsibéket, a meghatározott szabályok szerint takarmányozza, gondozza őket, majd egy 81 napos ciklus után adja át a vágócsirkéket, 1,5 és 2 kg-os súlyban.

A termék 2013-ban Aranyszalag minősítést kapott, amely pillanatnyilag hazánk egyetlen hitelt érdemlő élelmiszeripari minőségi tanusítványaA Tanyasit mi is teszteltük tavaly, ahol egy broilerrel, egy tényleges háztáji csirkével és a legendás Bresse-i csirkével hasonlítottuk össze egy vakteszten. 

A teszten a Tanyasi kifogástalannak bizonyult, de a valódi tanyasit és a világhírű bresse-it nem tudta leverni, cserébe ez egy elérhető termék.:

"A teszten egyértelműen és kiemelkedően, ízben és állagban is az őszinte háztáji sovány kiskakas vitt el mindent a bresse-ivel. A Tanyasiba nem lehet belekötni, de a háztáji és a bresse-i mellett nem nagyon tudott labdába rúgni. Itt kiemelnénk, a Tanyasi a korrekt minőség mellett egy országosan elérhető és állandó minőségű termék, ami komoly fegyvertény az átlagfogyasztónak."

Hogy él a broiler csirke?

Már írtunk cikket a nagyipari állattartásban élő állatok életteréről és tartamáról. A cikket itt olvashatja, ez pedig itt a broiler baromfik élete.:

Mennyibe kerül?

A Tanyasi csirke drága, ára azonos csomagolási egységeket, testrészeket összehasonlítva jellemzően a kétszerese a broilernek. De tessék tudomásul venni, a hús drága. Amit olcsóbban vesznek, az vállalhatatlan kompromisszumok árán készül, ami a minőségén is meglátszik. 

Forrás

2. kép: Bódottá, Forrás: Noguchi

 

TOP 5