Skip to main content

akenyerpecsen 

Roppant nehéz manapság tisztességes kenyérhez jutni, gyakorlatilag lehetetlen. De szerencsére Pécsen erre is van megoldás. A Kemencés a város egyetlen kézműves pékműhelye, ahol fantasztikus cipók készülnek.

Nyírő Tamás, aki nem mellesleg Kovácsszénája alpolgármestere, két társával nemrég nyitotta meg kis pékműhelyét az Ágoston téren. A Kemencés névre hallgató, hangulatosan berendezett kedves kis műhelyben tényleg igazi kemencében sülnek a cipók.

hirdetés

„Ez egy kézműves pékműhely és fazekas bemutatóterem egyben, hiszen az egyik társam, Schulteisz Ákos fazekasmester” – mutatja be az üzletet Tamás. „Ez egy olyan pékség, ahol a kenyérsütés favágással kezdődik. A felaprított fával fűtöm fel a kemencét, és ameddig az melegszik, addig kézzel megdagasztom a mesterséges adalékanyagok nélküli tésztát, amiben kizárólag teljes kiőrlésű liszt van, majd kisütöm. Erre valóban azt lehet mondani, hogy a végeredmény kézműves kenyér, hiszen egyetlen munkafolyamat sincs gépesítve. Még a liszt készítése sem.

Egy helyi kistermelőtől szerezzük be a jó minőségű kenyérgabonát, amit itt helyben őrlünk meg.” A Kemencés legismertebb terméke a tulipános kenyér, amivel piacokon, kézműves vásárokon és a vásárcsarnokban is lehet találkozni, kelendő portéka, sokan viszik. Ugyancsak ismert csemegéjük a “paraszt maffin”, amiből például a Fishing on Orfűn nem lehetett annyit készíteni, hogy elég legyen. A nemrég nyílt Streat-be is ők szállítják a hamburger bucikat. „Most van egy ördögkerék nevű finomságunk is, ami egy töltött kenyérlepény” – avat be minket az újdonságokba Tamás. 

A cikk itt folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5