Skip to main content

 

Vannak olyan étkezési szokások, melyekről nem is sejtjük, milyen károsak. Ideje tudatosítani és leszokni, ha egészségesebben szeretnénk élni.

Egy angol nyelvű infografikán foglalták össze az egészségtelen étkezési szokásokat, de szerencsére nem csak kioktatnak, hanem hasznos tanácsokkal is szolgálnak benne azoknak, akik megváltoztatnák a káros habitusukat. És mi lehet a baj?

hirdetés
 

1. Ha nem tervezi az étkezéseket

Minél nagyobb családos az ember, annál inkább tudja, hogy a tervezés milyen fontos, de ha egyedül élünk, akkor is jó lenne a nap elején tudni, hogy mit veszünk majd magunkhoz napközben. Ha viszont akkor kezdünk el gondolkozni a menün, amikor már korog a gyomrunk, akkor jó eséllyel valami egészségtelent választunk. Miért? Mert a gyomor nagyobb úr, mint a tudatosság, ha éhes az ember. A tanács alapján már vasárnap kezdjük el tervezni, hogy miképp néz ki a következő hét menüsora, így a bevásárlásnál is a tervek szerint járunk el, és a tudatosság legyőzi a fránya kívánósságot.

2. Ha hétvégén elengedi magát

Arra is hajlamos a szorgosan diétába vágó ember, hogy hétközben példásan betartsa az egészséges étkezés szabályait, de alig várja már a hétvégét, hogy megünnepelje a kitartását. A hétvége többszörösen is veszélyes, ilyenkor látogatjuk meg a családot, ahol anyu, a nagyi a kedvenc falatokkal kedveskedik, nem beszélve az átbulizott éjszakákról, ami után lecsúszik néhány alkoholfogó, kijózanító zsíros étel. Ha valóban tartani szeretné magát a diétához, akkor nem ér, hogy hétvégén szkippel. Persze vannak valóban nagyobb családi események, ünnepek, amikor egyszerűen képtelenség ellenállni, de ne legyen ilyen minden egyes hétvégén, mert akkor az egész héten elért eredményeket dobhatja a kukába. Tanács: ha feltétlenül ünnepelni szeretne, akkor ne ételjellegű díjjal ajándékozza meg magát, hanem például egy masszázzsal, vagy egy új – eggyel kisebb méretű – ruhával.

3. Ha alvás előtt borozik

Bár állítólag a vörösbor egészséges, azért ezt már többen megcáfolták. Ha fontos az alakunk, akkor például azért sem annyira, mert egy pohárban 160 kalória van. Helyette igyon inkább egy nyugtató teát: például citromfüvet vagy kamillát. Amúgy az is tévhit, hogy könnyebben elalszik az, aki iszik egy pohár bort: az alkohol ugyanis felpörgeti a szervezetet és rossz álmokat is okozhat, nem beszélve arról, hogy dehidratál.

4. Ha nem iszik elég vizet

Apropó dehidratáltág: napi szükséges vízmennyiség két és fél liter, ezt lehetőleg tiszta, cukrozatlan formában kellene bevinni. Ha nem történik meg, akkor sokkal fáradtabbak leszünk, az energiaszintünk pedig a béka feneke alá kerül. A bőrnek is rossz, ha nem kap elég vizet belülről: lassab a sejtregeneráció, azaz gyorsabban öregedik a bőr.

5. Ha éhezik a nagy dőzsölések előtt

Mindkettő rossz: éhezni és dőzsölni. A nagyobb evős ünnepek előtt pedig úgy próbálunk túljárni a szervezetünk eszén, hogy rákészülünk a lakomára. Ebből viszont egyértelműen az következik, hogy túlesszük magunkat, amikor végre elérkezett a nagy alkalom. Ha ellenkezőleg tennénk, és betartanánk a napi ötszöri étkezést a lakomának ígérkező étkezések előtt, akkor nem ennénk annyit: hisz nem éhesen tárulna elénk a terülj-terülj asztalkám. Ez ugyanúgy működik, mint amikor éhesen megyünk bevásárolni: sokkal többet vásárolunk, mert mindent megkívánunk. Teli hassal viszont nem fog csábítani a sok finomság.

6. Ha többet eszik, amikor sportol

Ennek hasonló a pszichológiája, mint a 2. pontnak: az önjutalmazás ugyanis akkor is fellép, ha egy jót edzettünk. Ekkor hajlamosak vagyunk nagyobb adagokat, és egészségtelenebb ételeket magunkhoz venni, hisz a sporttal elégettük a kalóriákat. Ez butaság: a nagy adag és bőséges ételben sokkal több kalória van, mint amennyit dolgoztunk magunkon: így lehet, hogy izmosak, de hájasak is leszünk. Ha fogyni akar, akkor még jobban figyeljen oda, hogy mit eszik edzés után: a rostdús és proteinben gazdag ételeket vegyen magához.

7. Ha az íróasztalánál étkezik

Erről már írtunk hosszabban is, a lényeg, hogy ha munka közben, képernyő előtt étkezünk, akkor ugyancsak hajlamosabbak vagyunk túlenni magunkat. Az is probléma, hogy nem az étkezésre koncentrálunk, és stresszesen, kapkodva eszünk. Ez mind árt az emésztésnek. Az irodai munka eleve folyamatos üléssel jár, ha még ebédiőben sem vesszük a fáradságot, hogy járjunk egyet, akkor könnyen elhízhatunk.

Gép mellett ebédel? Ne tegye!

8. Ha mindent megsóz

Van, aki anélkül sóz, hogy megkóstolná az ételt. Ön is? Akkor ne csodálkozzon, ha szervezete egy idő után sztrájkolni fog: a túl sok só megterheli a testet, és számos betegséghez vezet. Egy teáskanál só pedig bőven elegendő lenne egy felnőttnek egész nap. Ehhez képest Ön vajon mennyit fogyaszt? Tanács: próbáljon leszokni az utánsózásról és azokról az ételekről melyek túl sok sót tartalmaznak: a készételekről, a csipszekről, a sült krumpliról.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Csak mert hétvége van, nem kell többet enni, Fotó: AFP / Britta Pedersen

TOP 5