Skip to main content

 

A képen lévő lyukas teheneket sebészi úton “állították elő”. Miért van szükség erre a beavatkozásra? Mindenre van hivatalos magyarázat.

A ma már rutinbeavatkozással beültetett ún. fisztulát először 1833-ban alkalmazták. De igazából csak az 1920-as évek után terjedt el. A műtéti eljárás során a fisztulát a tehén oldalába kialakított nyílásba ültetik. Így közvetlenül hozzá lehet férni a tehén bendőjéhez. Az eszköz műanyagból vagy gumiból készült és kb. 20 cm átmérőjű és lezárható. Így nem jut a bendőből ki annak tartalma, és a külvilágból pedig idegen anyag az állat hasüregébe.

hirdetés

A fisztula kialakításának két célja van. Az egyik tudományos: kísérletekben vizsgálják meg a takarmányozásra használt hatóanyagok emészthetőségét és lebomlását. A kísérleti tehén legelészik, a kutatók pedig néha mintát vesznek a gyomrából, hogy a táplálék hasznosságát megnézzék.

A másik cél a kutatók szerint a környezet védelme, avagy a fenntarthatóbb állattartás. A fisztulás tehenek segítségével ki tudnak fejleszteni ugyanis egy olyan táplálékot, amely a legkevesebb metángázt termeli. A fisztula a tehenek egy másik csoportja esetében állítólag az állat jólétét, de inkább a gazdák kényelmét segíti. A teheneknél ugyanis gyakran van bendőműködési zavar, és az ablak segítségével a tulajdonos műtét nélkül tud segíteni, hogy kivegye a bendő tartalmát.

Sajnos többen viszont attrakcióként mutogatják a fisztulás teheneket a vásárokon. Sőt a vállalkozó kedvű turisták még bele is nyúlhatnak a lyukba és úgy fotóztatják magukat. A bizarr beavatkozás állítólag nem jár fájdalommal és a tehenek mellett lovakon, juhokon is el szokták végezni. Az állatok egészségi állapotára nem jelent veszélyt. Viszont a fisztula miatt jobban megbecsülik őket és így tovább élhetnek.

(Mi nem gondoljuk úgy, hogy így kellene állatokat tartani, és ennek bármi köze lenne a fenntarthatósághoz vagy a környezetvédelemhez - szerk.)

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5