Skip to main content

 

Tavaly nyáron már mindenki azt gondolta, hogy befejeződött a Tesco mélyrepülése, manapság azonban nem erről szólnak a hírek.

Az évek során a Tesco bevásárolt telkekből szerte Angliában abban a reményben, hogy gőzerővel terjeszkedni tud majd. Azonban nem tudhatta előre, hogy az erős verseny a hazai piacán annyira megviseli, hogy végül nemhogy új üzletek nyitásában nem tud gondolkodni, de számos meglévő üzletét be kell zárnia. A társaság most azon van, hogy értékesítse a ki nem használt telkeket, így erősítve pénzügyi helyzetét. A menedzsment tavalyi becslései szerint ingatlanbirodalma 20 milliárd fontot érhet, az értékesítésekből pedig a várakozások szerint néhány száz millió font folyik majd be.

hirdetés

Kiárusít a Tesco

Elhatározta magát a Tesco, ingatlanok értékesítésébe kezd a reorganizációs intézkedések nevében. A brit kiskereskedelmi óriás tegnap bejelentette, hogy megbízta a Savills tanácsadó céget azzal, hogy hat kihasználatlan telkét értékesítse Nagy-Britanniában, mégpedig Wolverhampton, Birmingham, Burton-on-Trent, Doncaster és West-Mindlands területén.

Ezeket a telkeket korábban azért vásárolta össze, hogy terjeszkedjen, új üzleteket építsen, vagy - egyes feltételezések szerint - megakadályozza a riválisok üzletnyitásait a "Tesco városaiban". Ahogy azonban rosszabbra fordult a Tesco pénzügyi helyzete és költségcsökkentési intézkedésekre kényszerül a cég a sorozatos profit warningok után, kénytelen az üresen álló telkektől is megválni.

Az erős verseny szólt bele a Tesco terjeszkedési terveibe. Nem hogy új üzleteket nem épít, több egységét kénytelen bezárni a költségcsökkentési intézkedések nevében. Az Egyesült Királyságban 43 üzletében bezárásáról döntött s ezzel együtt elhatározta, hogy a korábbi tervekben szereplő 49 új üzletét nem építi meg - jelentette be januárban a cég.

Mire kellett a sok telek?

A Tesco az utóbbi években jelentős ingatlanvagyont halmozott fel. A brit földhivatal adatai szerint a Tesco Angliában 4,6 millió négyzetméternyi területtel rendelkezik 310 különálló telken, amelyeken még egyelőre nincsenek Tesco-üzletek. Ezek egy része lakópark, egy részét más kiskereskedőknek adták bérbe, de a nagy többségük üresen áll. A Guardian egyik korábbi elemzése szerint a Tesco által birtokolt területek elegendőek lennének 15 ezer lakóház megépítéséhez. 

A cikk itt folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5