Skip to main content

 

Mit eszik a világ lakossága, ki táplálkozik egészségesebben? Avagy mit eszik egy család Japánban, az USA-ban, vagy Csádban? Most kiderül.

Erre a kérdésre keresték a választ a “Hungry Planet: What the World Eats” (magyarul: Éhes bolygó: mit eszik a világ?) című könyv szerzői is, akik bemutatják azt, hogy egy átlagos család egy héten át hogyan táplálkozik a Földgömb lekülönbözőbb pontjain.

Megdöbbentő lehet, hogy milyen jelentős eltérések vannak a nemzetek táplálkozása között. Bár sok család az Egyesült Államokban és Mexikóban gyorséttermi ételeket és üdítőitalokat fogyaszt, míg egy bhutáni család például főleg zöldségeken, magvakon és gyümölcsökön él. Az alábbi képek önmagukért beszélnek, és talán a legégetőbb kérdés az, hogy mennyire maradt meg a táplálkozás tisztelete, az étel megbecsülése világunkban?

hirdetés
  

Észak-Karolina, Egyesült Államok

Meglepő módon, az Egyesült Államok többet költ egészségügyre, mint bármely nép a világon. Mindennek az áll a hátterében, hogy a világon itt fogyasztják a legtöbb feldolgozott, finomított élelmiszert, elég csak a fenti képre tekinteni.  

Ez a család Észak-Karolinában szinte teljesen feldolgozott és előre elkészített ételeket eszik, nagy mennyiségű gyorséttermi “szemét” étellel megspékelve. Kedvenc ételük a gyorséttermi pizza. Elsősorban cukorral teli “gyümölcs” italokat és mega méretű üdítőitalokat fogyasztanak. Ez az átlag amerikai étrend végeredményben krónikus betegségekhez vezet. 

Mexikó

A mexikói családok is inkább fogyasztanak cukros üdítőket és feldolgozott élelmiszereket, bár a gyümölcs és zöldség bevitel magasabb, mint az Egyesült Államokban megfigyelt családoknál. A család kedvenc ételei: pizza, tészta és csirke.

Kanada

Azonos feldolgozott ételek szerepelnek a kanadai család asztalán is mint a mexikói és az amerikai családoknál. A kanadai családok ugyanúgy fogyasztanak feldolgozott húsokat és chipseket, de észre lehet venni, hogy több zöldség és friss hal kerül itt az asztalra. Joghurt és sajt is nagyobb mennyiségben szerepel.

A cikk itt folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5