Skip to main content

kardos etelka 

Nagyon nehéz rajzból, az eredeti terveknek megfelelően felépíteni egy önellátó gazdaságot, Kardos Etelka mégis belevágott. Permakultúrás kertet épített, melyről videó is készült.

A videó alatt ez olvasható:

"Kardos Etelka közel 10 éves tapasztalatát adja át nekünk az önellátás működő módszereiről és zsákutcáiról. Etelka Nagyszékelyen egy ökofaluban él és lépésről- lépésre, tapasztalati úton alakította ki családjával együtt az élelmiszer önellátó rendszerüket. Az önellátó rendszerről, mint komplex rendszerről beszél a növénytermesztéstől a lakóhely kialakításig. Külön felhívja mindenki figyelmét az őseink néprajzi könyvekben ábrázolt életmódjával való teljes azonosulás veszélyeire is.

hirdetés

Ugyanis be kell látni, amire néhány 100 évvel ezelőtt egy család képes volt, abba korunkban egy közösségnek is beletörik a bicskája. Érdemes kiemelten figyelni Etelka minden egyes szavára, mivel miközben beszél, egy olyan egységes rendszert mutat be nekünk, amire minden önellátásban gondolkodó építkezhet. A felvételt az okofarmok.hu stábja a XX. Nyári Élőfalu Találkozón készítette."

(A videót annak ellenére érdemes megnézni, hogy különböző háttérzajok és a zenei aláfestés miatt a szöveg alkalmanként nehezen érthető. Ezért elnézést kérünk, bár a videót nyilvánvalóan nem mi forgattuk. Aki mégse bírja "idegekkel" a film megtekintését, ide kattintva meghallgathat egy olyan felvételt, amin szintén Etelka beszél. 5.30-tól kezdődik az interjú, melyhez a kurzort el kell húzni közvetlenül a Track felirat alatt.)

Aki a nehézségek ellenére sem dobja el a zászlót, és végignézi a videót, valamint továbbra is kitart az elképzelése mellett, hogy épít egy permakultúrás kertet, annak azt javasoljuk, hogy kérje ki Baji Béla véleményét, mielőtt belevág. Baji Béla könyvet írt a permakultúráról, igazi szakértője a témának. A gyakorlatban is ad tanácsokat, hogyan kezdjünk hozzá a kertépítéshez. Véleményének kikérése nélkül számos baklövést követhetünk el, így az mindenféleképpen kerülendő. A tanácsadó itt érhető el.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink: 

Forrás: maga a videó - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5