Skip to main content

 

Afrikában él egy ember, aki arról híres, hogy egy ősi módszerrel véget vetett a talaj elsivatagosodásának. Tette ezt annak ellenére, hogy nem egy képzett agrármérnök, hanem csak egy írástudatlan helybeli paraszt.

Yacouba Sawadogo, történetünk főhőse a túllegeltetés és a termőföld túlzott kihasználása következtében azt tapasztalta, hogy a talaj szárazzá, és szinte megművelhetetlenné vált a térségben.

hirdetés

A talajromlás megállításán már egy nemzetközi tudóscsoport is dolgozott, de nem találtak a problémára hosszútávú megoldást, ezért Yacoba 1980-ban úgy döntött, a kezébe veszi a dolgokat. A módszere annyira szokatlan volt, hogy a környező földművelők először kinevették. De nem tartott sokáig a káröröm, mert látva, mire volt képes ez az ember egymaga, ők is átvették a módszereit.

A farmer egy ősi farmer-technikát próbált ki, melyetegyébként "zai"-nak neveznek. Ez egy egyszerű és olcsó megoldás: egy ásóval, vagy baltával apró lyukakat kell a földbe vágni, és fel kell tölteni komposzttal. A gyökerek, vagy magok ezekbe a lyukakba kerülnek. A gödrök megtartják a vizet, ha esik, így száraz időszakban sem nélkülözik a növények az életet adó folyadékot.

Ezzel a módszerrel egy 30 holdas területet ültetett be több, mint 60 fafélével mindössze húsz év alatt. A cikk ide kattintva folytatódik...

A "hősről" angol nyelvű videó is készült, alább tekinthető meg:

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: blog.ourmark.com

TOP 5