Skip to main content

 

Jules Dervaes és három gyermeke a kaliforniai Pasadenában él, ahol a zöldség- és gyümölcstermesztés mellett állattartással is foglalkoznak. Gazdaságuk több, mint két tonna élelmiszert termel évente.

Tavaly körülbelül 2720 kg élelmiszert, mindössze 400 négyzetméteren.

Nemcsak elképesztő mennyiségű pénzt spórolnak meg azzal, hogy maguk termelik az élelmiszert, hanem még komoly bevételük is származik az éttermeknek leadott feleslegből – egész pontosan 6 millió forintnak megfelelő dollár évente.

hirdetés

Ez a pénz meglehetősen jó kiegészítésnek számít egy olyan háztartásnak, ahol tulajdonképpen „csak” háztáji termelés folyik, így szinte minden élelmiszer adott. A négyszáz különböző zöldség mellett, sokféle gyümölcs, bogyós növény kerül az asztalra saját fűszernövények kíséretében.

Mivel a család vegetáriánus, a csirkéket tojásuk miatt, a kecskéket pedig tejük miatt tartják. A hátsókertben álló saját kaptárakból pedig egész évre elegendő mézet biztosítanak a szorgalmas méhek, amiket tartanak.

Ez a városi tanya nem áll meg az egyszerű zöldség-, illetve gyümölcstermesztésnél, hiszen az egész gazdaság egy környezettudatos tervezésre épül. A gazdaság villamosenergia igényét kielégítő napelemek annyi „hasznot” termeltek eddig a családnak, hogy az eddigi legmagasabb villanyszámla csak 12 dollár volt (3600 forint) – egész évre!

Ezek után ne gondoljuk, hogy az üzemanyagköltség is megterheli a családi kasszát, hiszen a biodízelhez elengedhetetlen használt sütőolajat ingyen kapják a környező éttermekből. Használt sütőolaj átszűrésével tiszta biodízelhez jutnak, ami hatékonyan és környezetkímélő módon ég el.

Mégis honnan indult ez a mesébe illő történet?

A ’80-as években Jules Dervaes, az apuka egy felújítandó házat vásárolt az amerikai Pasadena városában. Lelkesen vetették bele magukat az akkor még csak pár zöldségből álló veteményes gondozásába, mindezt azonban már akkor is azzal a gondolattal, hogy néhány év múlva már komoly, az önellátásra szinte teljesen berendezkedő gazdaságot fognak vezetni.

A cikk ide kattintva folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - Nyitókép: http://urbanhomestead.org/

TOP 5