Hosszú évek óta folyik a csapból, hogy a robotok hamarosan el fogják venni az egyszerűbb munkákat végzők megélhetését.

A probléma pusztán annyi ezzel az elmélettel, hogy jelenleg még a legfejlettebb robotok is csak rendkívül kontrollált körülmények között képesek hatékonyan dolgozni, amit elég jól demonstrál a Panasonic paradicsomszedő gépe is.

hirdetés

A robot képfeldolgozással és távolságmérő szenzorokkal azonosítja be az érett zöldségeket, majd mesterséges intelligencia használatával tervezi meg a levágásukhoz szükséges mozdulatokat.

A japán gyártó sajtósainak állítása szerint emberi hatékonysággal tud dolgozni, ami azt jelenti, hogy percenként tíz darab paradicsomot is képes leszüretelni.

A lenti videón mondjuk sikerült az utolsót elejtenie, az pedig nem világos, hogy képes-e felszedni.

Eléggé úgy tűnik, hogy a robot – némi fejlesztés után – legfeljebb olyan üvegházakban működhet majd megfelelően, amelyeket már alapvetően a képességeit és a lehetőségeit figyelembe véve alakítottak ki.

A szabad földön termesztett paradicsomok leszedése esetén nagyon nehéz volna megbízhatóan megoldani a mobilitást és a hatékonyságot.

Jelenleg a robotok még mesterséges intelligenciával együtt sincsenek olyan okosak, hogy bármikor rájuk lehessen a paradicsomszedést.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: NIKKEI

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu