Skip to main content

MeliBio mesterséges méz 

Amerikai tudósok azon fáradoznak, hogy méhek nélkül állítsanak elő mézet, mégpedig laboratóriumban, olvasható a Fast Company weboldalán.

Méz méhek nélkül

A Melibio, egy amerikai cég közleménye szerint az ipari méztermelés a felelős azért, hogy Amerikában több száz őshonos, vadon élő méhfaj a kipusztulás szélére került, így célszerű a mézet laboratóriumi körülmények között előállítani.

hirdetés

A szupertitkos recept szerint a mesterséges méz ugyanazokat az összetevőket tartalmazza, mint a természetes, és bár az eljárás még kísérleti szakaszban van, a termék ízre és állagra szinte ugyanolyan, mint a méhek által készített méz, állítják az illetékesek a vaktesztekre hivatkozva.

Az eljárás lényegét tekintve hasonló, mint ahogy a Perfect Day készít tehenek nélkül tejet. Izolálják a DNS-t, ezután leképezik a genetikus fénymásolatát, majd a mikroorganizmusok előállítják a mézet.

Szép új világ?

A Melibio mindemellett kitért még arra is, hogy a mesterséges méz előállításával nem oldódik meg a vadméhekkel kapcsolatos problémakör, így például az élőhelyek drasztikus lecsökkenése, a vegyszerek következtében a populációk eltűnése, a klímaváltozás okozta sokkhatás, a beporzás csökkenése, de a kezdőlépés jelentős lehet, hisz sok cég érdeklődését fejezte ki a termék iránt. Nem csak az élelmiszer, hanem a szépségipar részéről is. 

A kulcsszó pedig ebben rejlik.

Egy új iparág van kialakulóban, hisz szakértők a mesterségesen előállított mézek (vegán) piacán hat év múlva a forgalmat már 31 milliárd dollárra prognosztizálják.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5