Skip to main content

laboratóriumban előállított méz MeliBio 

A fenntarthatóság, az etikai és az egészségügyi okok is egyre több embert indítanak el a vegán életmód útján. Emiatt az elmúlt néhány évben a hús- és tejtermékek növényi alternatívái mind szélesebb körben terjedtek és terjednek el.

Sokáig ezek a helyettesítő termékek távolról sem adták vissza az állati eredetű párjuk ízvilágát vagy textúráját, azonban ez most megváltozhat.

hirdetés

Több startup is előrukkolt olyan vegán termékekkel, amelyek íze szinte megkülönböztethetetlen az állati eredetű verziótól.

A MeliBio vállalat szakemberei laboratóriumban, erjesztés révén állítanak elő bioszintetizált mézet.

Ha megnézzük a mézet és annak elkészítési módját, akkor úgy kezdődik, hogy a méhek pollent és nektárt gyűjtenek a virágokból, majd ezt átalakítják a méz építőköveivé, amelyek a fruktóz és a glükóz. A szakembereink mindezt laboratóriumban szimulálják, mikroorganizmusok segítségével."

- ismerteti Darko Mandich a MeliBio vállalat alapítója.

A cég olyan vegán mézet állít elő, amely molekuláris összetevőit tekintve megegyezik a valódival, és a megtévesztésig hasonlít a méhészeti eljárással előállított társának ízére, textúrájára és viszkozitására. A méz az egyik legegészségesebb szuperélelmiszer.

Felhasználására több ezer évre visszamenőleg már az egyiptomi piramisokban is találtak nyomokat. Azonban a méztermelés a jelenlegi formájában káros a méhekre és ökoszisztémákra is. A kereskedelmi méhészet egyetlen méhfajt, a mézelő méheket részesíti előnyben az egész világon, hogy a növekvő mézigényt kielégítse. Így azok kiszorítják a vad és őshonos méhfajokat. Az innováció környezetkímélőbb alternatívát kínálhat a méhészeti eljárások helyett.

A sor a méznél nem áll meg, mert a mikroorganizmusokkal és a megfelelően szabályozott erjesztési folyamatokkal a tojásfehérjén át a tejig, számos más állati eredetű élelmiszer is létrehozható laboratoriumi körülmények közt.

Better Dairy egy londoni székhelyű vállalkozás, amely az élesztő fermentációjával állati eredetű hozzávalótól mentes tejet és sajtot fejlesztett ki. A módszer hasonló a sörkészítési eljáráshoz. A fermentációs technológia az élesztőt használja konverziós platformként, és a bevitt cukrokból és egyéb hozzávalókból tejtermék készül.

A tojásfehérje előállításához a San Francisco-i székhelyű Clara Foods is hasonló mikrobiális fermentációs technológiát alkalmaz. A vállalkozás már az ipari termelés „rajtkövénél" áll és reméli, hogy 2028-ra a világ legnagyobb tojásfehérje-termelője lesz.

Saját fejlesztésű fermentációs technológiánk lehetővé teszi számunkra, hogy ellenőrizzük, sőt felülmúljuk az állati eredetű tojástársaik állagát, ízét és kulináris funkcionalitását"

mondja Arturo Elizondo társalapító és vezérigazgató. 

Ezek a termékek környezeti előnyökkel is járnak, hiszen a hús és tejtermék előállításának ökológiai lábnyoma hatalmas.

AZ ENSZ ÉLELMEZÉSI ÉS MEZŐGAZDASÁGI SZERVEZETE SZERINT AZ ÜVEGHÁZHATÁST OKOZÓ GÁZOK GLOBÁLIS KIBOCSÁTÁSÁNAK MINTEGY 14,5 SZÁZALÉKÁT ADJA A KÉT SZEKTOR.

A MeliBio várhatóan ez év végén kezdi meg az első eladásokat, a Better Dairy pedig bízik abban, hogy hamarosan képes lesz nagyüzemben termelni, és akár éttermi láncokat is kiszolgálni.

Az elnevezés kérdésében ugyanakkor még nincs kiforrott válasz.

A termékek molekulárisan azonosak az állati eredetű élelmiszerekhez, tehát cimkézésnek is azonosnak kellene lennie, de ha más nevet kell választanunk, akkor legyen"

- vélekedik Jevan Nagarajah, a Better Dairy alapítója. 

A laboratóriumi előállítás másik előnye, hogy állíthatók a paraméterek. A tej és a sajt esetében például a laktózt nem muszáj beletenni a termékekbe, ezt egy másik cukorral is helyettesíthetik, amelyet az emberek könnyebben emésztenek.

A bioszintetizált méz létrehozása ugyan nem fogja helyettesíteni magukat a méheket, amelyeket többek között az éghajlatváltozás és a növényvédő szerek veszélyeztetnek, de az ilyen, és ehhez hasonló etikus termékek mindenképpen közelebb viszik az emberiséget a fenntarthatóbb gazdálkodás felé.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Three-shots fotója a Pexels oldaláról 

TOP 5