Skip to main content

laboratóriumban előállított kávé finn kutatók 

A kávé az egyik legnépszerűbb ital világszerte, a keresletének növekedése azonban veszélyezteti a bolygót, ami arra készteti a környezetvédőket és a tudósokat, hogy megoldást találjanak a kávétermelés fenntarthatóbb módjára. A részleteket a CNBC közölte.

Az elmúlt 30 évben a kávé iránti növekvő kereslet a termelés 60 százalékos növekedéséhez vezetett, ami a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) szerint számtalan veszélyt rejt magában a környezetre nézve.

hirdetés

A legtöbb kávé nedves őrlési eljáráson megy keresztül, amely jelentős mennyiségű édesvizet használ a kávé csávázásához és mosásához. Ezután a kávét még meg is kell szárítani, pörkölni, el kell szállítani és le kell főzni – ez mind energiaigényes folyamat."

– nyilatkozta Bambi Semroc, a Fenntartható Földek és Vizek Központja nevű szervezet alelnöke.

A kutatásokkal már bizonyítani is tudják, hogy

A FOKOZOTT KÁVÉTERMELÉS LASSAN TÖNKRETESZI A FÖLDET,

hiszen annak jelentős a víz- és energiaigénye, és nem mellesleg erdőirtással is jár.

Rengeteg vízbe és energiába kerül a kávé

Megdöbbentő tény például, hogy Brazíliában, a világ legnagyobb kávétermesztő országában, az Amazonas esőerdők fáinak irtása immár 15 éve nem tapasztalt méreteket öltött - derül ki a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet által közzétett jelentésből.

BECSLÉSEK SZERINT 2020 AUGUSZTUSA ÉS 2021 JÚLIUSA KÖZÖTT 13.235 NÉGYZETKILOMÉTERNYI FÁS TERÜLET TŰNT EL, AMI 22 SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉST JELENT AZ ELŐZŐ ÉVHEZ KÉPEST.

A kávétermesztés elképesztő mértékű víz- és energia-lábnyomot hagy maga után: a Water Footprint Network szerint 140 liter vízre van szükség mindössze 125 milliméter kávé előállításához.

Ugyanakkor a kávéipar is sebezhető az éghajlatváltozással szemben. Csak idén júniusban fagyhullámok és aszályok is pusztítottak Brazíliában, ami hétéves csúcsra emelte az arabica kávé árát.

AZ ÁRUFORGALMI SZAKÉRTŐK AZT JÓSOLJÁK, HOGY AZ ÁRAK TOVÁBB FOGNAK EMELKEDNI,

"tekintettel a globális piacok jelenlegi instabilitására, valamint a meghatározó kávétermelők - Brazília, Vietnam és Kolumbia - jövő évi termelése körüli bizonytalanságokra"

– jelezte a Fenntartható Földek és Vizek Központjának alelnöke.

Laborban termesztett kávé lehet a megoldás

Finn tudósok már dolgoznak egy fenntarthatóbb, laboratóriumban termesztett alternatíva előállításán. A jelenleg létező technológia azonban még mindig nagyon költséges.

A FINN VTT MŰSZAKI KUTATÓKÖZPONT SZAKEMBEREI SEJTES GAZDÁLKODÁSSAL MÁR SIKERESEN ELŐÁLLÍTOTTÁK A KÁVÉ SEJTJEIT EGY BIOREAKTORBAN.

A kutatóközpont laboratóriumában termesztett kávé kiküszöböli az erdőirtás szükségességét, az eljárásnak továbbá sokkal kisebb a vízlábnyoma, mivel a tudósok újrahasznosított vizet használnak a bioreaktorok üzemeltetéséhez.

További előny, hogy a

KÁVÉBABOT ÍGY MINDIG ELLENŐRZÖTT HŐMÉRSÉKLET-, FÉNY- ÉS OXIGÉNKÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT LEHET ELŐÁLLÍTANI, MEGSZÜNTETVE AZ IPARÁGBAN TAPASZTALHATÓ ELLÁTÁSI INGADOZÁSOKAT.

Az innovációval a kávé hosszadalmas szállítási folyamata is kiküszöbölhető a származási országból a fogyasztó országba, de "hatással van a folyamat nyomon követhetőségére és átláthatóságára is, ez gyakran szintén nagy probléma a kávé ellátási láncában"

– mondta Heiko Rischer, a kutatóintézet növényi biotechnológiáért felelős vezetője.

Mi nem kávébabokkal dolgozunk kiindulási anyagként, hanem egy fagyasztva szárított porral, amelyet a laboratóriumban állítunk elő."

- tette hozzá a szakember.

Bár Heiko előrejelzése szerint legalább négy évbe telhet, mire a VTT laboratóriumban termesztett kávé megkaphatja a hatósági engedélyt, Finnországban, a világ legnagyobb kávéfogyasztó országában, máris nagy az érdeklődés a leendő termék iránt.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: stokpic képe a Pixabay -en.

TOP 5