Skip to main content
Haarlem hús reklám tiltás

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

A világon elsőként a hollandiai Haarlemben betiltják a húsipari termékek reklámját, miután az önkormányzat a klímaválsághoz hozzájáruló termékek közé sorolta a húst

Tiltó lista

A környezetre káros termékek közterületi reklámját tiltó listát a múlt héten véglegesítették Haarlemben, de a tilalmat csak 2024-től léptetik életbe, hogy időt adjanak a már megkötött hirdetési szerződések betartására - írja honlapján a The Guardian című brit lap.

hirdetés

AZ AMSZTERDAMTÓL NYUGATRA FEKVŐ, MINTEGY 160 EZER LAKOSÚ VÁROSBAN - PÉLDÁUL A BUSZOKON, A BUSZMEGÁLLÓKBAN VAGY A KÖZTERÜLETI KIVETÍTŐKÖN - A HÚS MELLETT TILOS LESZ REKLÁMOZNI REPÜLŐS ÜDÜLÉSEKET, A FOSSZILIS ÜZEMANYAGOKAT ÉS A FOSSZILIS ÜZEMANYAGOT HASZNÁLÓ AUTÓKAT IS.

Amszterdam, Hága és Leiden is betiltotta már a repülőutak, a benzines autók és a fosszilis üzemanyagok reklámját, de nem mentek el odáig, hogy a tilalmi listára a hústermékeket is felvegyék.

"Nem mondhatjuk az embereknek, hogy klímaválság van, és közben arra ösztönözzük őket, hogy olyan termékeket vásároljanak, amelyek részei a problémának"

- indokolta a tilalmat a rendelet beterjesztője, a zöldpárti Ziggy Klazes.

Azt egyelőre a városi tanács tagjai sem tudják, hogy a fenntartható módon előállított hústermékeket szabad lesz-e majd reklámozni.

Húsipari vállalatok szerint az önkormányzat túl messzire megy, amikor "megmondja az embereknek, hogy mi a legjobb nekik".

Friss kutatások szerint az élelmiszertermelés a felelős a globális felmelegedést okozó károsanyag-kibocsátás harmadáért, ezen belül a hús előállítása kétszer annyi emisszióval jár, mint a növényi élelmiszereké.

A GREENPEACE EGY KUTATÁSA SZERINT AZ EURÓPAI UNIÓBAN A JELENLEG 82 KILOGRAMMOS FEJENKÉNTI HÚSFOGYASZTÁST 24 KILÓRA KELLENE CSÖKKENTENI AHHOZ, HOGY AZ EU ELÉRJE KITŰZÖTT CÉLJÁT ÉS 2050-RE KARBONSEMLEGESSÉ VÁLJON.

Hollandia, ahol egy főre számítva 75,8 kilogramm az éves átlagos húsfogyasztás, az EU fő húsexportőre.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Megnyílt Londonban Anglia első vegán hentesboltja

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Kindel Media - pexels

TOP 5