Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Venezuela, amelyet korábban a kontinens olajkamrájaként ünnepeltek, most súlyos üzemanyagválsággal néz szembe. 

A gazdasági helyreállás vágyott üteme elmarad, és ennek legújabb bizonyítéka az, hogy az üzemanyagkészletek kimerültek a benzinkutakon, írja az Origó.

hirdetés

A helyi jelentések szerint a helyzet kaotikus. Caracasban még akad némi üzemanyag, de a Mérida és Zulia régiókban már szinte teljesen kifogytak a készletek. Az autósok közül sokan próbálkoznak a közeli kutakhoz tolni járműveiket, de gyakran hiába, mivel nincs mit tankolniuk. Egyesek az út szélén hagyják autóikat, és gyalog folytatják útjukat, ami hosszú sorok kialakulásához vezet az utakon, mintha csak egy hatalmas dugóban rekedtek volna, de valójában egy helyben állnak.

Az üzemanyaghiány nemcsak a közlekedést bénítja meg, hanem a mezőgazdasági és ipari gépek működését is akadályozza, ami további problémákat vetít előre a jövőre nézve.

A PDVSA állami olajvállalat a finomítók karbantartási problémáit, a képzett munkaerő hiányát és a nemzetközi szankciókat okolja a hiányért, mely szankciók már korábban is üzemanyagválságot okoztak az országban. A finomított olajtermékek hiánya időszakos áramkimaradásokhoz vezet, mivel nincs mivel üzemeltetni az erőműveket.

Venezuela olajtermelése 2014 és 2019 között drasztikusan csökkent, és azóta sem sikerült helyreállítani. A finomított olaj hiánya mellett az is gátolja a gazdasági fellendülést, hogy az ország nem tudja kihasználni teljes kapacitását az olajszállításban.

A korábbi csúcsidőszakban napi 3 millió hordót termeltek, mostanra ez az érték 800 ezer hordóra csökkent. Elemzők szerint új befektetésekkel Venezuela az év második felére elérheti a napi 1 millió hordós termelést.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Akár már 2 éven belül hiánycikk lehet a kőolaj?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by Jiří Fröhlich from Pixabay

TOP 5