Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Amerikai kutatók, a Princeton Egyetem mérnökei, a kagylók héjában található gyöngyház szerkezetét utánozva egy új módszert fejlesztettek ki, amely jelentősen megnöveli a beton szilárdságát, írja az Advanced Functional Materials

A mérnökök hatszögletű betonlapok közé vékony polimerréteget helyeztek, amely 19-szer nagyobb deformációs képességet és 17-szer nagyobb repedésállóságot eredményezett a hagyományos betonhoz képest.

hirdetés

Az ötlet alapja

Az ötlet alapja a gyöngyház, amely a kagylóhéjak belső felületén található. Ez a természetes anyag aragonitkristályokból áll, melyeket rugalmas biopolimerek kötnek össze.

Ez a kombináció rendkívüli erősséget biztosít a kagylóhéjnak, amelyet a kutatók most a beton megerősítésére használtak fel.

A kutatók célja nem csupán a gyöngyház másolása, hanem annak megértése, hogy miként alakíthatók ki hasonló struktúrák más anyagokban is.

Úgy vélik, hogy ez az innováció nemcsak a beton, hanem például a porcelán esetében is jelentős előrelépést hozhat a törékenység csökkentésében.

Az új anyagról szóló tanulmány az Advanced Functional Materials című tudományos folyóiratban jelent meg, amely részletesen bemutatja a fejlesztés folyamatát és eredményeit.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Betonvizsgáló-eszközök: az építőipar elengedhetetlen kellékei

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Tung Lam képe a Pixabay -en.

TOP 5