Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Oroszország és Kína közösen dolgoznak egy ambiciózus projekt megvalósításán: egy nukleáris erőmű telepítésén a Hold felszínére. 

A projekt célja, hogy 2033 és 2035 között egy atomerőművet állítsanak üzembe, amely biztosítja az energiát a jövőbeli holdbázisok számára, adta hírül nemrég az India Today.

hirdetés

A projekt részletei

Jurij Boriszov, az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz vezetője szerint a projekt jelentős mérföldkő az űrkutatásban és az Oroszország és Kína közötti együttműködésben. Boriszov kiemelte, hogy Oroszország nukleáris technológiában szerzett tapasztalatai kulcsfontosságúak lesznek az erőmű megvalósításában. A holdbázis energiaellátására szolgáló nukleáris reaktor telepítése és üzembe helyezése azonban komoly technikai kihívásokkal jár, különösen a hűtési megoldások terén.

Kína szerepe

Kína a Chang'e missziósorozatán keresztül járul hozzá a projekthez, amely magában foglalja a Chang'e-6, Chang'e-7 és Chang'e-8 küldetéseket. Ezek a missziók célja a Hold déli pólusának felfedezése és a holdi erőforrások kutatása, valamint a bázis építésének előkészítése. Kína a nemzetközi együttműködésre is nyitott, és más országokat is meghívott, hogy vegyenek részt a projektben.

A jövő kilátásai

A Roszkoszmosz és a China National Space Administration (CNSA) 2021-ben aláírt együttműködési megállapodása alapján a két ország közösen dolgozik a holdbázis megvalósításán. Az automatizált telepítés célja, hogy minimalizálja az emberi jelenlét szükségességét a kezdeti szakaszokban, csökkentve ezzel a kockázatokat. Az erőmű és a holdbázis sikeres megvalósítása új korszakot nyithat az űrkutatásban és a bolygóközi együttműködésben.

Az atomerőmű telepítése a Holdon nemcsak a jövőbeli holdi telepek energiaellátását biztosítja, hanem lehetővé teszi az emberi jelenlét hosszú távú fenntartását is a Hold felszínén.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Űrmisszió, a Hold sötét oldalát fedezik fel a kínaiak

2040-ben már házakat építene a NASA a Holdon

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5