Skip to main content

A Terminátor 2-ből ismerős T-1000-es modell speciális képessége volt, hogy sérülés után magától megjavult a folyékony fémből készült teste. Spanyol kutatók egy nagyon hasonló tulajdonságú anyagot fejlesztettek ki: bár ez műanyag, nem fém, és egyelőre gyilkos robotot sem építettek belőle, de regenerálni tudja saját magát.

A stílszerűen Terminatornak nevezett anyag a kutatók szerint javíthatja a műanyagból készült eszközök és alkatrészek élettartamát. A Terminator gyakorlatilag bármilyen területen alkalmazható, ahol szükség van műanyagra.

Az Elektrokémiai Technológiák Központjában fejlesztett műanyaggal a fejlesztők elvégeztek egy kísérletet. Ennek során kettévágtak egy darab önjavító plasztikot, majd a két darabkát egymás mellé tették; mint megfigyelték, a két műanyagdarab két órán belül 97 százalékban összeolvadt. A UPI beszámolója szerint most először sikerült önjavító műanyagot létrehozni.

(Hogy hogyan forrad össze az anyag, arról itt lehet egy félperces videót megtekinteni: http://index.hu/tech/2013/09/16/onjavito_muanyagot_fejlesztettek/ - szerk.)

Forrás: http://index.hu/tech/2013/09/16/onjavito_muanyagot_fejlesztettek/

Kép forrása: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2421049/Terminator-Scientists-develop-worlds-self-healing-polymer-rival-T-1000-liquid-metal-robot.html

TOP 5