Skip to main content

Ezentúl Magyarországon is beépíthető a mérsékelten meleg, alacsony energiafelhasználású, ún. zöld aszfalt. 2013. szeptember 15-től a hazai szabályozások is megengedik a környezetkímélő technológia alkalmazását.

A zöld aszfalt lényege, hogy a hőmérséklete jóval alacsonyabb, mint a hagyományos aszfalté, ez pedig 50%-os energiafelhasználást és akár 60%-kal kevesebb károsanyag-kibocsátást jelent. Az itthon elérhető legalacsonyabb hőmérsékletű zöld aszfalt a francia LEA (Low Energy Asphalt) - olvasható a Duna Aszfalt Kft. sajtóközleményében.

2005-ben Franciaországban született meg az aszfaltgyártás „zöld” vívmánya, a LEA (Low Energy Asphalt). Szemben a hagyományos aszfalttal, a LEA gyártása alacsony hőmérsékleten, 80 és 130 °C között történik. Ez 50%-kal kevesebb energiafelhasználással és 50-60%-kal kisebb széndioxid és bitumen gőz kibocsátással jár, amely jelentősen hozzájárul az üvegházhatás csökkentéséhez. További előnye, hogy az útépítés során nincs kellemetlen „aszfaltszag”, hiszen nem bocsát ki bitumengőzt, amely belélegezve egészségre káros anyagokat tartalmaz. Emellett a minősége nemhogy megegyezik, de jobb, mint a hagyományos aszfalté, nedves időben is könnyen beépíthető és az alacsony hőmérséklete miatt jóval messzebb is szállítható.

Itthon a Duna Aszfalt Kft. képes a LEA előállítására, akik a HAPA (Hungarian Asphalt Pavement Association) segítéségével aktívan képviselték a jó ügyet, számos konferencián és fórumon bemutatták a LEA-t, ami meg is hozta a várva várt ereményt: a Magyar Útügyi Társaság (MAÚT) módosította az Útügyi Műszaki Előírásban szereplő irányelveket és 2013. szeptember közepétől itthon is beépíthető a zöld aszfalt. Ez azt jelenti, hogy a közbeszerzési eljárások során a kiíró szerepeltetheti a műszaki specifikációban a mérsékelten meleg aszfaltot. Így van esély arra, hogy a nyugati mintához hasonlóan itthon is elterjedjen a környezetbarát eljárás.

„Amikor 2011-ben úgy döntöttünk megvásároljuk a LEA francia licencét és a dunaharaszti keverőtelepünkön jelentős módosításokat hajtunk végre, két célunk volt: csúcstechnológiával környezetbarát aszfaltot gyártani és azt be is építeni. Az előbbit önerőből elértük, amíg az utóbbi cél a HAPA-val közös érdem. Hatalmas előrelépés ez a magyar útépítés életében, nekünk pedig komoly mérföldkő. A környezetvédelem kiemelt értékeink közé tartozik, ezért harmadik célunk, hogy megrendeléseink jelentős százalékát a LEA tegye ki. Bízunk benne, hogy megrendelőink is hamar felismerik a mérsékelt aszfalt nyújtotta előnyöket.” – tette hozzá Lehel Zoltán, a Duna Aszfalt Kft. szóvivője.

Forrás: http://profitline.hu/hircentrum/hir/296641/Zold-utat-kapott-a-zold-aszfalt

Kép forrása: https://www.facebook.com/pages/%E5%91%82%E5%A6%82%E4%B8%AD/111074002262862

TOP 5