Skip to main content

Öreg vagyok már, de ez akkor is sértő - mondta a 85 éves Nick Holonyak, aki csapatával megalkotta az első LED-et.

Az első LED-ért nem járt fizikai Nobel-díj, a kék LED-ért viszont igen.

Nem sajnálja az elismerést a kiválasztott három japán tudóstól - egyiküket még ismeri is -, azt azonban nem érti Nick Holonyak Jr., hogy a Svéd Királyi Tudományos Akadémia miért csak a kékfény-kibocsátó dióda (kék LED) felfedezését jutalmazta kedden Nobel-díjjal, és miért mellőzte őt és csapatát, amellyel megalkotta az első LED-et. Az idős amerikai kutató sértve érzi magát.

Az AP amerikai hírügynökség szerint Nick Holonyak kollégái évekig mondogatták, hogy a szakember megérdemelné a legrangosabb tudományos elismerést az első LED, annak a vörös fénynek a felfedezéséért, amely lehetővé tette a száloptikai hálózatokat, a DVD-ket és egy sor más technológiát. A kutató mindig is elutasította azt a feltételezést, hogy őt és 1962-es felfedezését mellőzték.

Az AP-nek Urbanában adott interjúban a 85 éves Nick Holonyak azt mondta, hogy a kék LED soha nem válhatott volna valósággá az ő és a munkatársai által az 1960-as évek elején elért eredmények nélkül. 

A kék LED folytatása volt a vörös LED-del indult fejlődésnek, amely aztán elvezetett a ma már nélkülözhetetlen kelléket jelentő okostelefonok, számítógépek és televíziók kijelzőjének kialakításához. A kék LED-et a vörössel és a zölddel kombinálva fehér fény nyerhető. A ragyogó fehér fényt kibocsátó LED-es lámpák a leghosszabb élettartamú és a leginkább energiatakarékos fényforrások.

Nick Holonyak már évekkel ezelőtt letett a Nobel-díjról, beletörődött, hogy így van - fogalmazott felesége, Katherine. A keddi bejelentés azonban meglepte. "Öreg vagyok már, de ez akkor is sértő" - mondta a kutató.

Mint arról beszámoltunk, az idei Nobel-díjat Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és a japán-amerikai Nakamura Sudzsi (Shuji Nakamura) kapta. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia röviden utalt Holonyak munkájára az indoklásban, arra azonban nem, hogy miért nem részesül a díjban.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Forrás

Kép

TOP 5