Skip to main content

 

A SpaceX milliárdosa, Elon Musk szerint az a baj, hogy éjjel nem süt a nap. De megoldották.

A Tesla egyetlen bejelentéssel forradalmasítja a napenergia-ipart

A nyilvánvaló probléma a napenergiával, hogy a nap nem süt éjjel

A fenti mondatot Elon Musk, a SpaceX magánűrcég és a Tesla elektromos autókat gyártó cég tulajdonosa mondta. Mindezzel új akkumulátorát vezette fel: "Éjjelre el kell tárolnunk az energiát. A mostani akkukkal az a baj, hogy szarok" – mondta egy kaliforniai sajtótájékoztatón.

hirdetés
 

Új terméke az űrhajó és az elektromos autó után a Powewall nevű, újratölthető, 7-10 kilowattórás lítium-ion akku. Pár hónapon belül már szállíthatják is, több színben 3000-3500 dolláros áron, ami kevesebb mint egymillió forint.

Az aksik 130 centiméter magasak, 86 centiméter szélesek és 18 centiméter mélyek. Simán elférnek egy háztartásban a garázsban vagy akár a falon kívül is, így nem foglalnak hasznos helyet. Úgy tervezték, hogy eleve működjön a napelem-rendszerekkel. 

A Tesla gyárakat nyit majd, a technológiát pedig nyílt forrásúvá teszik. 6500 munkás dolgozik majd azon, hogy 2020-ra félmillió akkumulátor legyen üzemben. Musk számításai szerint a közlekedés, áramtermelés és fűtés átállítása megújuló energiára 2 milliárd aksival sikerül majd, a Powepack típusúval, amit üzleti célokra, nem pedig az otthonokba szán. 

Egyébként magát a sajtótájékoztatót is akkumulátorokról és napelemekről látták el árammal, hálózati áram használata nélkül.

A korábbi számítások szerint a Tesla által gyártott aksikkal 25 százalékos megtakarítást érhetnek el az egyszerű fogyasztók. Magyarországon ez nagyjából 35 százalékos megtakarítást jelenthet, ami átlagos éves háztartási fogyasztással számolva (3500 kilowattóra évente) nagyjából 40 ezer forint. Ekkora kapacitású napelemmel  a házon, pedig önellátó, független lehet a fogyasztó.

A sajtótájékoztató felvétele alább megnézhető:

A bejelentés után a kritikus hangok is megjelentek, többek szerint nem elég, hogy nagyon olcsó lesz tárolni az energiát, egy ilyen akkumulátor beépítése az otthonokba több kérdést vet fel, mint amennyit megold. Van aki úgy nyilatkozott: ez történik, amikor az emberek túlságosan izgatottak lesznek egy gyorsan növő cég miatt.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Fotó: David Mcnew

TOP 5