Skip to main content

Megoldhatja a világ energiaproblémáit a Lockheed Martin amerikai repülőgép- és védelmi ipari cég forradalmi technikai újítása, egy kompakt, könnyen kezelhető fúziós atomreaktor, ha az egy éven belül induló kísérletek során bebizonyosodik, hogy a találmány működőképes.

A Lockheed Martin Corp. technológiai multi, az Egyesült Államok hadseregének legnagyobb beszállítója azt állítja, hogy áttörést el a fúziós energia hasznosítása terén. Lehetőséget lát egy olyan fúziós energiatermelő berendezés létrehozására, amely elfér egy nagyobb teherautó platóján. Az reaktor első használható példánya tíz év múlva kész lehet - tudósított a cég bejelentéséről a Reuters.

A fejlesztési projektet vezető Tom McGuire azt mondta, hogy csapatával négy éve dolgoznak a berendezésen a Lockheed titokzatos Skunk Works laboratóriumában. Most azért fordultak a nyilvánossághoz, mert partnerekre van szükségük: kormányzati és akadémiai szervezeteket, vállalatokat vonnának be a munkába, hogy belátható időn belül valóság lehessen találmányukból.

Kamionerőmű

Pillanatnyilag úgy látják, hogy a segítséggel meg lehetne építeni egy 100 megawatt áramtermelési kapacitású (a paksi atomerőmű 2000 megawattos) szerkezetet, amely mindössze két méter széles és három méter hosszú lenne. Ez tizede a jelenlegi atomreaktorok nagyságának - fejtegette a szakember újságíróknak nyilatkozva.

A Loockheed Martin közleménye szerint a cég kevesebb mint egy éven belül meg akar építeni egy kompakt fúziós reaktort, és el akarja kezdeni a berendezés tesztelését. A prototípust öt évben belül akarják létrehozni. A Reuters cikkében megjelent grafika alapján a reaktor olyan, mint egy nagy elektromos hősugárzó.

A bejelentés komolyságát támasztja alá, hogy a Lockheed az elmúlt években egyre mélyebben belefolyt az alternatív energiaformákkal kapcsolatos projektekbe. Ezek között volt például az óceánok ár-apály jelenségét és hullámzását kihasználó szerkezetek építése is. A cég ezeknek a technológiáknak a felkarolásával akarta kárpótolni magát az amerikai és európai katonai megrendelések visszaesésért.

Ígéretes, de megvalósíthatatlan

Az energiaellátás problémája egyre nagyobb szerepet játszik a világ államai közötti konfliktusokban, és új energiai-előállítási lehetőségek nélkül ez a helyzet tovább súlyosbodhat. McGuire szerint ezt támasztja alá az az előrejelzés, amely szerint egy generáción belül 40-50 százalékkal ugrik meg a világ energiafelhasználása.

A fúziós energiát az egyik legígéretesebb lehetőségnek tartják a tudósok, ám eddig a közelébe sem sikerült jutni egy működő reaktor felépítésének. Ez a fajta nukleáris energia az atomok fúzióján alapul - szemben a maghasadás során felszabaduló energiát hasznosító jelenlegi atomerőművekkel -, üzemanyaga a világ óceánjaiban megtalálható deutérium, a hidrogénatom egyik izotópja, és a trícium, egy másik izotóp, amely szintén megtalálható a földi nyersanyagok között.

Egységnyi üzemanyaggal tízmilliószor annyi energiát lehet előállítani fúziós eljárással, mint amennyit a hagyományos fosszilis tüzelőanyagokból ki tudunk préselni. Ráadásul a Lockheed szerint a jövőbeni fúziós reaktorok olyan különböző üzemanyagfajtákkal üzemelnének, amelyek felhasználása - szemben a jelenlegi nukleáris erőművekkel - nem eredményez radioaktív hulladékot.

Mindent megoldhat

Mindezek alapján nem véletlen, hogy a Lockheed úgy véli: a kompakt fúziós reaktor egyszerre adhat választ a globális felmelegedés és a bőséges energiaellátás problémájára. McGuire elmondása szerint számos szabadalmat védettek le a találmánnyal kapcsolatban, amelyek alapján megkezdhetnék az együttműködést a új partnerekkel.

Az említett teherautó-platónyi berendezés elegendő energiát termelhet egy atommeghajtású hadihajó hajtásához - anélkül, hogy logisztikai gondot jelentene az nukleáris üzemanyag pótlása. Az amerikai repülőgép-hordozók és tengeralattjárók hajtásához nagy maghasadásos atomreaktorok adják az energiát, amelyeket rendszeresen cserélni kell.

Forrás

TOP 5