Skip to main content

 

Épül a környezetvédők álma: egy erőmű, aminek nemhogy nincs károsanyag-kibocsátása, de egyenesen csökkenti a légszennyezettséget. Az új technológiával csökkenteni lehetne az Egyesült Királyság legnagyobb szénerőműve által okozott környezeti károkat.

Ez a bizonyos erőmű a yorkshire-i Draxben működik. 12 hűtőtornya van, így nem csoda, hogy a világ legnagyobb kibocsátói között tartják számon. És nemcsak a légkörbe eregetett, évi 23 millió tonna szén-dioxidról van szó, hanem az üvegházhatású gázokról is. Cserébe viszont az Egyesült Királyság áramellátásának a tizedét adja.

hirdetés

Az erőmű üzemeltetői azt tervezik, hogy a szenet pelletre (természetes anyagból készült granulátum) cserélik, és a korábban légkörbe engedett káros anyagokat eltemetik. A tüzelőanyag-gyártáshoz felhasznált erdőket újratelepítenék, így a szennyező rém idővel a világ legnagyobb ipari szén-dioxid-elszívója lehet.

Ez nagyon izgalmas technológia. Mindez azt jelenti, hogy ténylegesen csökkenthetjük a szén-dioxid mennyiségét a légkörben.

– mondta Jeremy Thompson bioenergia-szakértő.

Az eljáráshoz szükséges biomassza előállítása már ma is megoldható. Richard Peberdy, a Drax fenntarthatósági részlegének alelnöke elmondta, hogy július eleje óta a Drax által előállított elektromosság felét biomasszából állítják elő; az alapanyagot az Egyesült Államokból hozták, a déli fenyvesekből. Jövőre a negyedik generátort is átállítják biomassza-meghajtásra.

Hogy mindig legyen elég üzemanyag, a Drax nemrég több fűrésztelepet is létesített Louisiana és Mississippi államokban; az itteni erdők fáját használják majd a szárított és préselt pellet gyártásához. A Drax ezen felül ipari mennyiségben vásárol fűrészport Kanadából, illetve tűzifát Brazíliából. Csak a felhasznált biomassza 5 százaléka származik az Egyesült Királyságból – a fennmaradó hétmillió tonnányi pelletet az Atlanti-óceán túloldaláról hozzák.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: A draxi szénerőmű, forrás: Photofusions

TOP 5