Skip to main content

 

Komoly mérésekkel igazolta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, hogy évente több ezer forintot hagyunk veszni csak azért, mert lusták vagyunk kihúzni a konnektorból a telefon töltőjét, vagy épp kikapcsolni a tévét, a monitort, illetve a számítógépet vagy a laptopot.

A hatóság mérései szerint nem csak környezettudatos az, aki nem hagyja feleslegesen bedugva, vagy készenléti módban pihenni a dolgait, hanem éves szinten akár 69 kWh áramot, vagyis nagyjából 2800 forintot spórol is, aki kihúzza-kikapcsolja az épp nem használt eszközöket.

hirdetés

A hatóság szerint ráadásul sokszor az általuk figyelembe vett eszközöknél régebbi, valószínűleg kevésbé energiatakarékos eszközök vannak a háztartások egy részében, így a 2800 forint bőven feljebb kúszhat.

A teszt során jellemzően az elmúlt két évtizedben kiadott elektromos eszközöket vizsgáltak, így már csak azért is érdekes átfutni a tanulmányt, hogy lássuk, hova is fejlődött az energiafelhasználás hatékonysága.

A mobiltöltőknél például az éves energiafelhasználás 3,5-ről 0,1 kilowattórára csökkent 1998 és 2013 között, bár itt azért nyugodtan mondhatjuk, hogy egy technológia hajnalát hasonlítjuk össze a mai fejlettségi szinttel. Éves szinten, forintban kifejezve ez még úgy is harmincötszörös hatékonyságot jelent, ha 132,6 forintról szorítottuk le a telefon töltésének költségét nagyjából 3,8 forintra. Viszont úgy is számolhatunk, hogy ha 4,1 millió magyar háztartásnál csak egy-egy töltő marad a konnektorban használatlanul, akkor láthatjuk, hogy az már 5 millió kWh energia, vagyis 188 millió forint.

A monitoroknál már komolyabb spórolás lehetséges, főleg, ha nem modern, LED-háttérvilágítású modellt használunk. Egy katódsugárcsöves, régi monitornál akár évente egy ezres is összejöhet abból, hogy nem hagyjuk alvó módban az eszközt, hanem kinyomjuk a szemét, legalább nem is villog éjjel. Egy irodában, sok monitorral számolva ez már komolyabb tétel is lehet, pár év alatt akár az egész kollektíva összes monitorjának lecserélésére is jut majd pénz.

A notebookoknál a NFH mérései szerint csak a használat közbeni fogyasztásban van nagy különbség a korábbi és a modern modellek között, a gépek készenléti módban nagyjából ugyanannyit fogyasztottak a gyártási idejüktől függetlenül. Így aztán általános igazság, hogy akár 200-450 forintot is spórolhat azzal, ha kikapcsolja a laptopját, mikor nem használja, és nem is hagyja a töltőn egész éjjel.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: pixabay

TOP 5