Skip to main content

 

A háztartási kiadások csökkentésének egyik legkézenfekvőbb módja, ha az elhasznált energia mennyiségén változtatunk. A nyári hónapokban a gázfogyasztás ugyan drasztikusan csökken, de mi a helyzet az árammal?

Külön-külön apróságnak tűnik, de a vízforraló, a lámpa, a különböző töltők, a televízió, a hűtőszekrény és a számítógép együttesen már gyorsan képes összehozni a magas áramszámlát. A nyári hónapokban mindehhez még a légkondi is hozzájárul, ami folyamatosan üzemelve rendesen megpörgeti a villanyórát. A Which? című rangos brit fogyasztóvédelmi magazin nyomán íme néhány tanács, melyeket megfogadva évi több tízezer forinttal csökkentheti árammal kapcsolatos kiadásait.

hirdetés

-13 ezer forint

Sokat spórolhatunk azon, ha a különböző elektronikai eszközöket tudatosan használjuk – csak akkor és annyi ideig, amíg feltétlenül muszáj –, a többségük viszont még használat után, kikapcsolt állapotban, készenléti üzemmódban is sokat fogyaszthat. Ez persze attól függ, hogy milyen típusú, és milyen idős eszközről beszélünk, de ezek együttesen évente összesen 10-13 ezer forintunkba kerülhetnek, vagyis havonta átlagosan 1000 forinttal fizetünk több villanyszámlát miattuk. A legegyszerűbb módja a spórolásnak tehát, ha használat után ezeket kihúzzuk a konnektorból.

Ugyanilyen hatást érhetünk el azzal is, ha a telefonok, táblagépek és egyéb, feltöltést igénylő eszközök töltőjét húzzuk ki. Miután a készülék akkumulátora feltöltődött, az adapter továbbra is meleg lehet, ami azt jelenti, hogy még mindig áramot fogyaszt. Ha kihúzzuk, nemcsak a villanyszámla csökkenhet, a töltő életét is meghosszabbítjuk.

-27 ezer forint

Az Intel szerint egy ötéves asztali számítógép körülbelül 17 ezer forintnak megfelelő áramot fogyaszt egy évben, de ez a költség akár a 44 ezer forintot is elérheti, különösen akkor, ha a felhasználók saját lustaságuk vagy a szoftverek frissítésének szükségessége miatt elszoknak attól, hogy éjszakára kikapcsolják számítógépeiket, vagy csak a monitort kapcsolják ki. A chipgyártó szerint egy mai modern laptop üzemeltetése az említett összeg töredékét jelenti, típustól függően 2-5 ezer forintból hozható ki. 2200 forintba kerül egy évben. Az persze tény, hogy hiába az éves szinten 12-42 ezer (átlagosan tehát 27 ezer) forintos megtakarítás, egy használható sebességű új laptop beszerzése legalább 100-120 ezer forintba biztosan belekerül. Viszont számítógépet egyébként is cserél néha az ember, másrészt extrém esetben 3 év alatt behozhatja az árát, miközben jóval kényelmesebb használni is.

-3 ezer forint

Bár évek óta megszűnt a hagyományos izzók forgalmazása, sokan az árusítás megszűnése előtt még feltöltötték a készleteiket, így azok máig megtalálhatók a háztartásokban. Nem tanácsos azonban a használatuk, a régi, 100 wattos égő ugyanis pont annyi fényt ad, mint a 15-20 wattos modern változatuk, azzal a különbséggel, hogy utóbbi jóval kevesebb energiát fogyaszt.

Egy átlagos háztartásban az áramszámla nagyjából 20 százalékát teszi ki a világítás, így belátható, hogy ezen is könnyen spórolhatunk. Ha a lakásban minden villanykörtét energiatakarékosra cserélünk, az éves szinten körülbelül 3000 forint megtakarítást eredményezhet.

-13 ezer forint

Főleg a régebbi mosó- és mosogatógépeknél nem árt odafigyelni, hogy a készülék mindig legyen tele, soha ne indítsuk el fél, vagy negyed töltettel, ahhoz ugyanis ugyanannyi vizet és villamosenergiát fog elhasználni a gép.

Az is jó megoldás lehet, ha az enyhén szennyezett ruhákat nem 40, hanem 30 fokon mossuk ki. A számítások szerint ezzel nagyságrendileg 4000 forint takarítható meg egy évben. Ha azonban úgy döntünk, hogy egy inkább egy energiatakarékos készülékre váltunk, az éves szinten jóval nagyobb, körülbelül 10-13 ezer forintot spórolhatunk.

-20 ezer forint

A hűtőgépek jóval több energiát fogyasztanak akkor, ha az ajtajukat folyamatosan kinyitjuk, vagy hosszabb ideig nyitva tartjuk. Ugyanígy fontos, hogy forró, vagy meleg ételt még véletlenül se tegyünk se a fagyasztóba, se a normál rekeszekbe, annak lehűtéséhez ugyanis jóval több energia szükségeltetik, ami a hó végén a villanyszámlán köszön majd vissza. Mindemellett érdemes egy hőmérővel figyelni, hogy épp hány fok van a hűtőben, könnyen elképzelhető ugyanis, hogy elég egy alacsonyabb fokozatra kapcsolni.

A hűtőgépet időnként nem árt körbetakarítani, a kondenzátorra és a hűtőrácsra rakódó por ugyanis akár 25 százalékkal is képes csökkenteni a hatásfokát. Ezekre figyelve néhány ezer forint szintén megspórolható évente, a legjobb döntésnek viszont egy energiatakarékos eszköz beszerzése bizonyulhat, ami a régi modellekhez képest éves szinten 20-30 ezer forintot is képes megspórolni.

És ami még fontos: monitorozzuk a fogyasztást

Ahogy a fűtőtestek esetében a termosztáttal felügyelhetjük, hogy mennyi energiát használjon fel a rendszer a lakás felmelegítésére, az áramfogyasztás esetében is lehetőségünk van egy hasonló monitorozásra. A piacon több olyan készülék is kapható, amelyet a hálózathoz csatlakoztatva nyomon követhetjük, hogy mennyi áramot használunk el, majd eldönthetjük, hogy melyik eszközünket kapcsoljuk ki.

A készülékek közül az egyszerűbbeknél egy sima digitális kijelző segítségével monitorozhatjuk a fogyasztást, míg a komolyabb (így drágább) kütyük esetében már wifi, segítségével továbbíthatjuk az adatokat a telefonunkra, táblagépünkre, vagy a gyártó által létrehozott webes felületre. Olyan is van – például az Efergy Technologies nevű cég megoldásai –, ahol egy komplett szolgáltatás keretében biztosítják az állandó megfigyelést, a felületen akár órákra lebontva láthatjuk, hogy mikor mennyit fogyasztottunk. Az eszközök beszerzése persze első körben anyagi ráfordítással jár, a jelenlegi árak 10 ezer forint körül indulnak és körülbelül 30-40 ezer forintig érnek el. A tudatosság ugyanakkor megtérül, így befektetésünk akár egy év alatt megtakarításba fordulhat.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5