Skip to main content

 

Minden egyes alkalommal, amikor bekapcsoljuk a légkondícionálót, vagy a kályhát, üvegházhatású gázok kerülnek az atmoszférába. Minden egységnyi villamos energiával , melyet a laptopok és a telefonok töltésére, a helyiségeink megvilágítására, a hűtőszekrényünk üzemeltetésére használunk, a környezetünk fizeti meg az árát.

2013-ban, Magyarországon a villamosenergia-termelés 54 millió tonna szén-dioxidot termelt, terhelve ezzel a Föld légkörét, felgyorsítva a klímaváltozás sebességét.

hirdetés

Az építészetben egy új trend van kibontakozóban, mely talán egyik legnagyobb reménységünk lehet a környezetszennyezés visszaszorítására. A passzívházak építése –, melyeket általában központi fűtés és klíma nélkül kiviteleznek –, nullára csökkentheti az energiafogyasztást, vagy éppen meg is fordíthatja a folyamatot, ami azt jelenti, hogy ezek az otthonok termelnek majd áramot.

Kereskedelmi, és lakóingatlanokra egyaránt alkalmazható a passzív építkezés, mely öt kulcstervezési elemből tevődik össze: masszívan szigetelt falak (akár 40 cm vastagok), extrém szoros burkolatok, tripla üvegezésű nyílászárók, melyek kiváló minőségű zárral vannak felszerelve, csúcstechnológiás szellőző- és páráztató rendszer a kívülről beáramló levegő megszűrésére, melyeket a tetőn elhelyezett napelemek működtetnek.

„Télen nincsen huzat, és a nyári időszakban a légkondicionálók használata nélkül is hűvösen tartja a helyiségeket”. Jane Sanders, egy brooklyni építészmérnök a New York Postnak számolt be otthonáról. „Ma reggel két ajtóra tőlem épp betont törtek fel, de alig hallottam belőle valamit. Olyan csendes az otthonom, mintha vidéken élnék.”

Néhány építkezni vágyó telektulajdonosnak az a vágya, hogy szögletes formájú otthont építsen, másoknak az ár az elsődleges szempont, ezért a növekvő számú passzívház építésénél a tervezők egyre inkább azon kísérleteznek, hogy minél elegánsabb megjelenésű, viszont olcsóbb otthonokat hozzanak létre.

Íme 5 különleges passzívházat a világ minden tájáról.

The Smith House, Urbana, Egyesült Államok

A passzív építészet úttörőjének azok az amerikai tervezők számítottak, akik a ’70-es évek olajembargójának köszönhető energiaár-ingadozásra reagálva, megalkották az ún. „szuperszigetelést”.

Miután az olajárak helyreálltak, az ötlet további fejlesztése az Atlanti-óceánon átrepülve Németországban formálódott tovább. Katrin Klingenberg, a fiatal német építész és férje Nic Smith tervezte meg az első amerikai passzívház prototípusát, az Urbana nevű épületet, többek között azért, hogy tesztelni tudják a ház ellenállását a zord középnyugati éghajlattal szemben.

A cikk ide kattintva folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A képen egy német passzívház építése látható, forrás: SuSanA Secretariat - flickr.com - pixabay

TOP 5