Skip to main content

 

Még  nem is olyan rég olyan drága volt a napenergia, hogy csak az űrhajókon érte meg alkalmazni, írja a napi.hu a Bloomberg cikkére hivatkozva. Aztán elkezdett elterjedni a hétköznapokban is...

Ma már olyan olcsó kezd lenni a napelemek által termelt energia, és a tendenciának koránt sincs vége, hogy a szén- és gázerőműveket már nem éri meg fenntartani.

Mindennek a hátterében az áll, hogy "néhány év múlva pariba kerül egymással a szénnel és a nap-, illetve szárazföldi szélenergiával termelt elektromos áram ára", írja a Napi Gazdaság.

Vagyis sokkal hamarabb bekövetkezik a zöld energiák térhódítása, mint azt korábban a szakértők gondolták, így a fosszilis energiahordozók felhasználásából származó szén-dioxid-kibocsátás 2026-tól csökkenni kezd.

Mindez azt eredményezi, hogy a napelemek révén termelt áram ára, - amely ma már különben a negyede annak a szintnek, ahol 2009-ben állt -, további 66 százalékkal esik 2040-re.

A szárazföldi szélfarmokkal előállított elektromos energia ára pedig, - amely 30 százalékkal csökkent az elmúlt nyolc évben -, további 47 százalékkal esik a következő 23 évben.

A napi.hu cikke teljes terjedelmében ide kattintva érhető el...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5