Skip to main content

 

A dél-koreai Solkiss nevű cég nem kisebb vállalkozásba fog bele, mint egy olyan napelem-farm építésébe, mely az égitest mozgását is leköveti a víz tetején lebegve, ezzel maximalizálva a környezetbarát termelést.

A tengerre telepített széltornyokat vezérlő, hullámzást kiegyenlítő szuperszoftverről itt tettünk említést, most itt a vízen lebegő napenergia-termelő, mely már november végén munkába is állhat.

hirdetés

Dél-Korea vezető napenergia-hasznosító vállalata megkezdte az építési munkálatokat a Deoku-víztározóban, pontosabban annak felszínén, hiszen azt ígérik: napelemes állomásuk a vízen fog lebegni és a Nap mozgásával szinkronban fog a felszínen forogni. Így

a napenergia begyűjtésére és hasznosítására megálmodott vizes állomás 22 százalékkal hatékonyabb lesz, mint hagyományos, rögzített társai.

Vízen úszó napelem-farm: három lett, maradhat?

A Deoku-tározóra épülő állomás önmagában 2,67 megawatt termelésre lesz képes, ami az eddigi rekord a vízre ültetett napenergia-farmok történetében. Az építő cég már 2014-ben is létesített egy egységet az Anseong-tározóban, ami akkor elismerésre méltó 465 kilowattot termelt.

A Deoku-tározó úszó állomásának többszörös teljesítménye és a napjárást követő forgása mindenképpen úttörő megoldásnak számít.

A vállalat azonban nem csak itt építkezik: a Myeoku-tározó víztükrét rögtön két másik napelem-farm létesítésével fodrozzák. Ha minden a tervek szerint halad,

a három telepet már november végén átadják, termelésük együttesen eléri a 3 megawattot. Ez a környékben 2.300 háztartás ellátására elegendő energiát jelent.

Magasról bólogatnak

A vizes napelem-farmok megjelenése főirányvonali fejlesztésként illeszkedik a kormányzat azon törekvésébe, mely a fosszilis energiahordozókat és – legalábbis a cég reményei szerint – a nukleáris energiát is ki akarja vezetni a fejlett ázsiai ország energiaellátásból.

Ezért a mostani projekt a tartományi támogatáson túl, Szöul egyetértésével is találkozik. A vállalatnál azt remélik, ha a három új lebegő termelő jól vizsgázik, kereskedelmi forgalomba kerülő terméket fejleszthetnek az úszó napelemekből.

Addig is, határokon kívülre tekintenek:

a következő célpont Vietnám, ahol szintén meghonosítanák a környezetbarát energiatermelésnek ezt az innovatív módját.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás -  Kép: Fejlesztés alatt álló vízi napelem-farm. Most már forog és lebeg, Forrás: Solkiss

TOP 5