Skip to main content

 

A napközbeni villamos energia váltakozás igazán érdekes alakot formál a grafikonon. A több mint szórakoztató furcsaság azonban komoly kihívások elé állítja a napelemek üzemeltetőit, különösen Németországban.

Mivel a napenergia hasznosítása az elmúlt évtizedben több mint tízszeresére nőtt Németországban, a közüzemi vezetők arról vitatkoznak, hogy vajon néhány órára leállítsák-e napközben a szén- és a földgáztüzelésű erőműveket, amíg a napelemek csúcsüzemmódban működnek.

A napelemek azzal a problémával küzdenek, hogy hirtelen rendkívül sok áramot termelnek, majd ugyanilyen gyorsan leesik a termelés. Az ismételt induláshoz sok extra energiára van szükség, és ez nem gazdaságos, miközben sok termelőegység a csúcsidőszakban viszont túltermel – nyilatkozta a Bloombergnek Hanns Koenig, az Aurora Energy Research projektvezetője, a cég Oxfordban székel, de számos kormánynak és cégnek ad tanácsot energetikai kérdésekben.

 

Napenergiatermelés váltakozása Németországban, FORRÁS: EPEX SPOT

A német energiafelhasználás 38 százaléka már megújuló energiaforrásokból történt tavaly,és ez megnehezíti annak a becslését, hogy a nap bizonyos szakaszaiban pontosan mekkora mennyiségű energia kerül be a hálózatba, mivel a nap- és szélerőművek egy része kisebb, helyi elosztó hálózatokat is táplál.

A megújuló energiaforrásoknál a kínálat időnként már meghaladja a keresletet, és ekkor az energiaárak nullára állnak.

A napsugárzás egyenlőtlen napi eloszlása miatt a hálózatvezetőknek néha csökkenteniük kell a megújulóból származó energiatermelést, miközben jelezniük kell a szén- és gázerőművek felé, hogy bizonyos órákban álljanak le ők a termeléssel.

„Az emberek folyton a télről vagy az áramkimaradásról beszélnek, de nyáron sokkal nagyobb a kockázata a rendszertúlterhelésnek és az áramszüneteknek. Ez egy sokkal instabilabb rendszer, mint korábban feltételeztük” – nyilatkozta Andy Koss, a Drax Power, vezérigazgatója. Ennek a cégnek Észak-Angliában van a telephelye, szén- és biomasszaüzemet működtet. Ugyanakkor hozzátette, hogy a téli energiaellátáshoz továbbra is szükség van a fosszilis hordozókra és a biomasszára.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5