Skip to main content

 

Németországban vasárnap történelmet írt a tavaszias idő: olyan szépen sütött a nap és közben olyan erősen fújt a szél, hogy a délután folyamán a megújuló energiaforrások a teljes fogyasztás 87 százalékát fedezték.

Emiatt pedig néhány órára az áram ára konkrétan negatív volt, más szóval fizettek az embereknek azért, hogy használják az áramot.

hirdetés

Persze a vasárnapi egy kivételes eset volt, de a nap-, szél- és biomassza-erőművek a tavalyi év egészét tekintve is az áramfogyasztás harmadát fedezték Németországban, és ez az arány idén tovább fog nőni - írta az Agora Energiewende nevű német kutatóintézet adataira hivatkozva a QZ.

A terv az, hogy 2050-re már minden egyes kilowattóra áramot megújuló forrásokból állítsanak elő. Ehhez mondjuk azért az is hozzátartozik, hogy évente 20 milliárd euróval támogatják a szektort az adófizetők pénzén, tehát megvan az ára az energetikai fordulatnak.

Az is gond, hogy a rendszer még túl merev ahhoz, hogy az energiatermelők és a fogyasztók gyorsan tudjanak reagálni a változó árakra.

Így például a vasárnapi negatív árnak az volt az egyik oka, hogy az atom- és szénerőműveket nem lehet hirtelen lekapcsolni, ezért akkor is termeltek, amikor már csak ráfizetéssel tudták eladni az áramot. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5