Skip to main content

geotermikus energia utajovobe.eu 

Érdemes megfontolni a geotermikus energia felhasználásának lehetőségeit. A megújuló energiaforrás, valamint annak kihasználásához szükséges gépek és berendezések piaca rohamosan bővül.

Az Európai Geotermikus Energia Tanács (EGEC) értékelése szerint a geotermikus energia, mint olcsó és tiszta – áramtermelésre és hőenergia előállítására egyaránt hasznosítható – energiaforrás piaca Európában és világszerte gyors ütemben növekszik – írja a hortidaily.com nyomán az agroinform.hu.

hirdetés

Ezzel együtt jelentősen bővül a geotermikus energia kihasználásához szükséges gépek és berendezések gyártása, illetve forgalma is.

A felfutás egyik fő kiváltó oka az európai országok nem megújuló fűtőanyagok kiváltására irányuló törekvése.A tendencia tovább erősödik a geotermikus energia kinyerésének tökéletesítése és a szektor részben állami támogatásai révén.

2019 végén kontinensünk 25 országában már 130 geotermikus áramfejlesztő állomás működött, miközben a beszerelt hőszivattyúk száma meghaladta a kétmilliót.

Emellett újabb 36 állomás volt kivitelezési, további 124 pedig tervezési fázisban 3,3 Gwh együttes teljesítménnyel, ami egyértelműen a további gyors növekedésre utal.

A geotermikus energia kinyerési lehetősége nagy mértékben függ egy ország vagy körzet természeti adottságaitól is, ezért

a legnagyobb volumenű kihasználás jelenleg Izlandon, Törökországban és Észak-Olaszországban tapasztalható.

Philippe Dumas, az EGEC főtitkára arra is rávilágított, hogy a geotermikus energia kinyerése nem kiárólag a fűtés és hűtés tökéletesítése szempontjából jelentős, de lehetőséget biztosít az ipari és gyógyászati alapanyagként fontos lítium gazdaságos kitermelésére is.

Ezért a 2030-ig terjedő időszakot a geotermikus energia évtizedének lehet nevezni, amely lényegesen hozzájárulhat a teljesen szénmentes gazdaság eléréséhez.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5