Skip to main content

 

Még nem általános, de mind gyakoribb, hogy új építésű társasházak fejlesztésekor a geotermikus energiára esik a választás.

Magyarországon idén ősszel több ilyen beruházás kivitelezési munkálatai kezdődnek meg. A zöldépületek – és az azok iránti igény – egyre nagyobb számban jelennek meg a magyarországi ingatlanpiacon. A környezetbarát és energia-hatékony házak több mindenben is megmutathatják a hagyományos megoldásokhoz képesti előnyeiket.

hirdetés

Tavaly január 1-e óta lépett életbe az energetikai osztályozásra vonatkozó új besorolási rendszer az épületek esetében, a dupla betűjelzés használata. A lehetséges besorolási osztályok így 'AA+' jelzéssel indulnak a leghatékonyabb kategóriától egészen a 'JJ'-ig.

A legmagasabb minősítést csak a legkorszerűbb, legjobb színvonalú épületek kaphatják meg, melyek energiaigénye minimális. 

Az új épületeknek 2020-tól minimálisan 'BB' besorolást kell elérniük, ami a „közel nulla energiaigénynek" felel meg. Ám jelenleg is kivitelezés alatt áll olyan projekt, mely az igen előkelő AA+ besorolást kapta.

Zöld és hatékony

A környezettel jó barátságban lévő, energia-hatékony, emellett a megújuló energiák hasznosítására épülő fejlesztések mind nagyobb arányt képviselnek a lakó- és irodaépületek szektorában. Sőt, ahogy az Origo is megírta, egészen különleges megoldások is születtek már arra, hogyan lehet olcsón és hatékonyan befűteni egy épületet akár a közelben tartózkodó személyek testhőjét fölhasználva, és hogyan válhatnak az algák megújuló energiaforrássá.

A zöldépület koncepciója egyre több mindent jelent. 

A megújuló energiák hatékony felhasználásán túl, egyre gyakoribb elvárás az is, hogy e-autó töltőállomás is megépüljön az épületben, vagy minden lakásba külön szabályozható, de központi rendszerre csatlakozó klímát telepítsenek.

Magyarországon is egyre több, részben Európai Uniós pályázat érhető, azzal a céllal, hogy elősegítsék a megújuló és környezetbarát energiák terjedését. Egyre több közintézmény kap napelemeket, de megújuló energiákkal kapcsolatos forrásokra társasházak is pályázhatnak.

A geotermikus energia az új sláger

Szegeden és Budapesten is elindul idén ősszel egy-egy, geotermikus hőenergiát hasznosító társasházi projekt. A dél-alföldi városban mintegy félezer lakás épül úgy, hogy az majd a fő hőjéből nyer energiát, Budapesten pedig a IX. kerületben indul meg a kivitelezés a megújuló energia és a környezettudatosság jegyében.

A Haller utcában, a „Ha11er" nevű projekt keretében épülő, 2019-es átadással tervezett, 256 lakásos társasház AA+ energetikai besorolással bír. A környezetbarát energiaellátás érdekében a tervezők geotermikus hőszivattyú alkalmazása mellett döntöttek. A projektnél elmondták: kifejezetten fontos szempont volt a hatékonyság.A szállított hőnek nagyjából egyötöde szükséges az átmozgatáshoz. Például, 10-15 kilowatt hő szivattyúzásához 2-3 kilowatt villamos energiára van szüksége a rendszernek– ennyi kell egy nagyobb teljesítményű hajszárítónak is.

A leendő lakók egyénileg figyelemmel tudják kísérni saját felhasználásukat. A beruházónál úgy vélik, ez racionális energiafelhasználásra ösztönözi a majd házba költözőket, és ez az épület egészének energiafelhasználására kedvező hatást gyakorol majd.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás -  Nyitókép: A geotermikus energiát fűtési céllal használó budapesti társasház látványterve, Forrás: Ha11er

TOP 5