Skip to main content

China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) Bohai-öböl kőolaj lelőhely Kína 

A kínai állami olaj- és gázipari vállalat, a China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) a napokban megerősítette, hogy óriási tengeri olajlelőhelyet fedeztek fel a Bohai-öbölben.

Kína a világ második legnagyobb olajfogyasztó országa és globálisan a legnagyobb importőrnek számít.

Így a legfrissebben felfedezett mélytengeri olajmező később jelentősen hozzájárulhat az ország energiabiztonságához, ami különösen nagy stratégiai jelentőséggel bír napjainkban, amikor a fekete arany világpiaci ára emelkedik, vagyis az import egyre költségesebb.

hirdetés

A mező várhatóan hatalmas olajforrás lesz a térségben, mégpedig sűrűség szerint a nehézolajok lelőhelye. A Kenli 6-1 olajmező a Bohai-tenger déli partjánál található, amelyen a felfedező kutat 1596 méter mélységbe fúrták és napi mintegy 1178 hordó olajat termelt.

A CNOOC KÍNA HARMADIK LEGNAGYOBB NEMZETI OLAJIPARI VÁLLALATA A CNPC ÉS A SINOPEC UTÁN.

Az 1982-ben alapított és Pekingi székhellyel rendelkező cég a Kínából származó olaj és földgáz kitermelésével, finomításával és forgalmazásával foglalkozik. A társaság bejelentette, hogy a sanghaji tőzsdén új részvényeket bocsát ki, és 35 milliárd jüan (1678 milliárd forint) összegyűjtését tervezi a jövőbeni olaj- és gázprojektek finanszírozására.  A CNOOC hongkongi tőzsdén jegyzett részvényei csütörtökön 8,70 dolláron (2690 forint) álltak részvényenként, tavaly óta 17,5 százalékot erősödve.

Az év elején a CNOOC már bejelentett egy másik nagyméretű olaj- és gázfelfedezést szintén a Bohai-öbölben, így a Bozhong 13-2 néven ismert, szénhidrogénben gazdag tengeri területtel együtt a térség Kína kőolajtermelésének egyik új központja lehet az elkövetkező években.

Még az új mezők feltérképezése előtt, Kína több mint 25 milliárd hordó bizonyított olajtartalékkal rendelkezett, amivel a 14. helyet foglalta el az országok rangsorában, de ez a sorrend most jelentősen átrendeződhet tekintve, hogy csak a bohai olajmezők a becslések szerint 100 millió tonna olajjal és földgázzal megegyező geológiai tartalékot rejtenek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: A 2021. február 20-án készült légi fotó a Bozhong 13-2 mezőt mutatja, amely a Bohai-tenger közepén található - FORRÁS: XINHUA VIA AFP/XINHUA NEWS AGENCY.ALL RIGHTS RESERVED/TIANJIN BRANCH OF CHINA NATIONAL

TOP 5