Skip to main content

Nagy Viktor IMMOFINANZ elektromos autók töltése STOP SHOP 

Ebben az évben 61 e-töltőállomás került telepítésre a teljes hazai STOP SHOP kiskereskedelmi hálózatban. Az IMMOFINANZ és az e-töltőállomás közötti együttműködés célja az elektromobilitás támogatása a teljes régióban. Erről és más érdekes fenntarthatósággal kapcsolatos témákról, tervekről beszélgettünk Nagy Viktorral, a hazai IMMOFINANZ operatív vezetőjével.

Hamarosan újabb szolgáltatással bővül a STOP SHOP hálózat, vagyis mind a 14 hazai helyszínen lehetőség lesz autókat feltölteni. Miért gondolták fontosnak, hogy töltőállomásokkal bővítsék a szolgáltatások körét?

Nem csak a régióban, hanem hazánkban is jelentősen nő az érdeklődés az elektromos és a hibrid járművek iránt, az e-autópark bővülés pedig megkívánja a nyilvános töltőhelyek számának növelését is. Irodaházaink parkolóházaiban már évekkel ezelőtt telepítettünk e-töltőhelyeket. A STOP SHOP parkok jól működő koncepciója és a magas vásárlószám megteremtette a lehetőséget a fejlesztésre. Miért ne tudnánk a szolgáltatások körét úgy bővíteni, hogy a vásárlás ideje alatt egy kényelmes és viszonylag gyors módot kínálunk vásárlóinknak elektromos autójuk feltöltésére?

Az e-töltőállomás-hálózatok folyamatos bővülése mellett a töltés sebességének fejlesztése is fontos.

Ez is célunk volt, így a nagy tapasztalattal rendelkező szlovén ETREL vállalatot bíztuk meg a magas minőségű és felhasználóbarát töltőállomások telepítésére. A 61 töltőből 55 kettős töltési képességgel rendelkezik, így ahol lehetett, kevesebb idő alatt nagyobb kapacitással működő egységek kerültek beszerelésre.

A vállalat évek óta hangsúlyozza elkötelezettségét a környezetbarát működés iránt. Mint a régióban meghatározó szerepet betöltő ingatlantulajdonosának mik az erre vonatkozó tervei?

Természetesen az ingatlanágazat - mint a gazdaság egyik fontos szegmense - sokféleképpen járulhat hozzá a klímavédelemhez, és akár vezető szerepet is vállalhat. Ezért egy olyan stratégián dolgozunk mi is, amelyben portfóliónkat hosszú távon klímasemlegessé tesszük, és növeljük az erőforrás-hatékonyságot. Például nemrégiben jelentettük be a Top on STOP kísérleti projektünket, amelynek keretében a már meglévő egyszintes STOP SHOP kiskereskedelmi parkjaink tetejére alacsony árfekvésű, energiabarát lakásokat tervezünk. Középtávon így akár 600 000 négyzetméter lakóterületen 12 000 magas fenntarthatósági kritériumnak megfelelő új lakás is megépülhet. Ez egy olyan innováció, amellyel az IMMOFINANZ hozzátesz az éghajlatváltozás és a lakhatási költségek robbanásszerű növekedése elleni küzdelemhez.

De jó példa a hamarosan teljes egészében megújuló myhive Haller Gardens budapesti irodaházunk is, elsősorban azért, hogy megmutassuk, miként tudunk egy már meglévő irodaépületben modern és minden szempontból fenntartható irodákat kialakítani. A magas szintű ergonómiai megoldások mellett maximalizáljuk a természetes fényt, az irodahelyiségeket bioritmuskövető lámpákkal látjuk el, amelyek a napszaknak megfelelően állítják be a szükséges fényt, valamint a sok-sok zöld növény mellett növényfalat teszünk be, amely tisztítja a levegőt és szabályozza a helyiség hőmérsékletét, páratartalmát. A csapokban integrált tisztított vízszűrők vannak beépítve, valamint zónás fűtési és hűtési rendszer működik, amely a rendkívül innovatív technológiát alkalmazva automatikusan figyeli, méri és szabályozza a beltéri hőmérsékletet.

myhive Haller Gardens budapesti irodaház IMMOFINANZ

Hogyan látja, a fenntarthatóság lehet akár alapvető elvárás az ingatlanszektorban?

Szerintünk igen. Portfólió-tulajdonosként üzleti modellünk hosszú távú, ezért a fenntarthatóság az IMMOFINANZ működésének része. Stratégiánkban évek óta intenzíven foglalkozunk a fenntartható trendekkel. Rugalmas prémium irodai márkánk, a myhive nagyon jó példa arra, hogyan tudunk a trendekhez igazodni: nagyobb rugalmassággal, közösség és hálózatépítéssel, valamint fenntartható – például jól variálható, de előre tervezett ún. "szabványosított" – berendezések használatával. És erre van kereslet a bérlők részéről is! Az elmúlt üzleti évben ismét növeltük a fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkező ingatlanaink arányát, és megkezdtük kiskereskedelmi parkjaink tanúsítási folyamatát. Évek óta nagy hangsúlyt fektetünk az energiamegtakarítások növelésére és a fenntarthatóság iránti elköteleződés megteremtésére. Ez egyrészt fontos bérlőink számára is, másrészt fontos szerepet játszik a versenyképességünk megőrzésében.

A fotovoltaikus rendszerek telepítése mellett az elektromobilitási szolgáltatások bővítését is szeretnénk előmozdítani ingatlanjainkban. A modern budapesti irodaházak többsége fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkezik, és egyre több régebbi épület is alkalmaz új technológiákat.

Nyugodtan kijelenthető, hogy nem csak a régió, de a hazai ingatlanszektor is egyre inkább elkötelezett a fenntarthatóság mellett, és az IMMOFINANZ minden bizonnyal élen jár ebben a fejlesztésben. Arra pedig külön büszkék vagyunk, hogy Magyarországon mi is részesei lehetünk az elektromos járművek szükségszerű infrastruktúrájának fejlesztésében.

A képek forrása: Immofinanz

Sajtóközlemény - Hirdetés (X)

TOP 5