Skip to main content
Leier kémény gázfűtés energia

Kép forrása: Leier

Ugyan csak rövid ideig, mégis a társadalom jelentős részében felmerült az energiaellátással kapcsolatos bizonytalanság kérdése: mi lesz, ha nem lesz (vagy nem lesz folyamatos) az energiaellátás? 

Mi lesz, ha túl drága lesz, vagy ha az árak kiszámíthatatlanul fognak ingadozni? A másik oldalon pedig ott vannak a megújuló energiaforrások, illetve olyanok, amelyekre a legtöbben nem is gondolunk potenciális megoldásként. És kinek van „B terve”?

A fentiek tükrében most sokan újra felteszik a kérdést: kell egy házba a fűtésre alternatív megoldás, szaknyelven szólva másodlagos fűtési rendszer? A szakértők, beruházók, építtetők között akadnak ellenzők, pontosabban nem támogatók, és támogatók egyaránt. Közöttük a vita e témában régóta tart.

Az ellenző/nem támogató oldal az épületgépészet látványos változásaira, műszaki hátterének és arzenáljának fejlettségére hivatkozik, és nem tartja indokoltnak egy sokak szemében akár elavultnak is tekinthető, nehézkes fűtési megoldás integrálását a modern környezetbe. A támogató oldal sem kérdőjelezi meg, amit a modern technológia ígér, de tekintettel van a környezetre, vagy csupán csak be szeretné biztosítani magát minden körülményre. De vajon kell ez az óvatosság egy olyan országban, ahol a közműveket átlag feletti szolgáltatási biztonság jellemzi és a lakosságot még csak az ingerküszöb alatt sem veszélyeztetik természeti katasztrófák?

„Egységes, univerzális magyarázat talán nem is létezik, hiszen különbözőek vagyunk. Személyiségünk, neveltetésünk, szociális és kulturális környezetünk hatására másképpen reagálunk, más-más válaszokat adunk ugyanarra a kérdésre. Egy valami viszont biztosan közös bennünk: a biztonságra való törekvés.”

– mondta Szücs Zsolt, a Leier kémények és tetőcserepek értékesítéséért felelős termékmenedzsere.

A közel nulla energiafelhasználás elérése

Közben arról sem szabad megfeledkezni, hogy 2022. június 30. után csak azok az ingatlanok kapnak használatbavételi engedélyt, amelyeknél teljesülnek a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásai. Ehhez az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell biztosítani. Így egy tartalék-fűtési rendszer megvalósításával akár több legyet is üthetünk egy csapásra: kényelem, biztonság, függetlenség, energiamegtakarítás és a környezetre tekintettel folyó életvitel egyaránt teljesülhet általa. Ehhez különböző állami támogatási csomagok is a rendelkezésünkre állnak, így még elérhetőbb távolságra került az alternatív energiaforrások kialakításának lehetősége. Ugyanis kevesen tudják, de akár a tűzifa is szóba kerülhet, mint megújuló energiahordozó, de annak tekinthető a biomassza, és a belőle közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázok energiája, a fapellet, az agripellet; a nap-, szél-, vízenergia, a geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia; sőt még a távhő is, bizonyos speciális esetekben. Így bárki tehet egy lépést a biztonság és a környezettudatosság felé.

Leier kémény fenntarthatóság

A „B” terv

Az elmúlt hónapok eseményeinek tükrében talán az eddig nem támogatókban is megfogalmazódott az igény: kell egy „B” terv, amit előhúzhatunk egy váratlan helyzetben. Hiszen akkor is kell tudnunk meleget csinálni, ezáltal gondoskodni biztonságunkról, kényelmünkről, ha éppen nincs áram vagy gáz. Tehát szükség lehet egy tartalék-fűtést biztosító megoldásra. Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a valóban független rendszer csakis szolgáltató-független rendszer! Talán sokan nem is gondolnak arra, hogy ennek megoldása nem is annyira bonyolult. Az egyik alappillére lehet egy jól megválasztott tüzelőberendezés, pl. kandalló - amely a közel nulla energiafelhasználású épületek esetén a kötelező megújuló energiarészarány biztosításához is hozzájárul, a másik pedig ennek a tüzelőberendezésnek az igényeit kielégítő kémény.

Egy gondosan megtervezett kémény pedig igazán biztonságos és hatékony feltételeket teremt ahhoz, hogy a tüzelőberendezés tökéletesen működjön. A megfelelő kémény kiválasztásához azonban számos tényezőt figyelembe kell venni pl. a tüzelőanyagot, a tüzelőberendezést és a beépítési környezet sajátosságait is, de ehhez is lehet szakmai segítséget kérni.

Legyen saját tartalék-fűtés rendszerének tervezője: https://kemenyshop.leier.hu/kemeny-varazslo

A képek forrása: Build Communication / Leier

Szponzorált tartalom - Hirdetés (X)

TOP 5