Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

A koreai vállalat már összesen 4,8 millió eurót fizetett azoknak az alkalmazottaknak, akik 2021 óta szültek, hogy megállítsa a születések számának zuhanását az országban. 

Egy koreai építőipari vállalat közel 70 000 eurót fizet a dolgozóinak minden egyes gyermekvállalás után, abban a reményben, hogy ezzel segít kezelni az ország alacsony születésszámának problémáját, írja az Euronews Next.

hirdetés

A vállalat már összesen 4,8 millió eurót fizetett ki egy összegben azoknak az alkalmazottaknak, akik 2021 óta gyermeket hoztak világra, köztük két kétgyermekes családnak is, akik egyenként 138 ezer eurót kaptak a hónap elején tartott újévi alkalmazotti értekezleten.

"Ha a jelenlegi alacsony születésszámú állapot fennmarad, akkor olyan nemzeti egzisztenciális válsággal kell szembenéznünk, mint a munkaerő csökkenése és a nemzetbiztonsághoz szükséges honvédelmi humán erőforrás hiánya" - mondta Joong-keun Lee, a Booyoung Group alapítója egy személyzeti értekezleten.

A Korean Peninsula Population Institute for Future szerint Dél-Koreában a világ legalacsonyabb a termékenységi ráta, mintegy 0,7 születés jut egy termékeny nőre.

Szakértők szerint az okok között szerepel a családról alkotott nézetek változása, a rendkívül versenyképes társadalom problematikája, a gyermeknevelés magas költségei és a férfiak alacsony részvétele a gyermekgondozásban.

"Az embereknek két alapvető ösztönük van - az egyik a fajfenntartás, a másik a túlélés. Jelenleg a túlélésl nagyobb kihívást jelent mint az, hogy a gyermeknemzést vállaljuk" - mondta Insill Yi, a Korean Peninsula Population Institute for Future elnöke és korábbi koreai statisztikai biztos az Euronews Nextnek.

A szakértők azt jósolják, hogy egyre több vállalat fog ilyen kezdeményezéssel élni.

"Ahogy a népesség csökken, úgy gondolom, hogy a vállalatok egyre inkább válságérzetet tapasztalnak. Szerintem ez a kezdete annak a folyamatnak, miszerint a cégek elkezdenek gondolkodni: "Mit tegyünk?" Úgy vélem, hogy a jövőben még több vállalat csatlakozik ehhez az erőfeszítéshez" -, fejtette ki bővebben is a szakértő.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Egy kutató szerint elkerülhetetlen a széles körű társadalmi összeomlás

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by Lifestylememory on Freepik

TOP 5