Skip to main content
társadalom népesség összeomlás

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

William Rees népességökológus szerint az emberiség a civilizációs összeomlás küszöbén áll, írja a Newsweek.

Az ENSZ becslése szerint 2022 novemberében a világ népessége elérte a 8 milliárd főt.

hirdetés

Ez több mint kétszerese az 1960-as évekbeli értéknek. Miközben azonban ez a mérföldkő egyértelműen a közegészségügy fejlődésének sikerét jelzi, kihívást is jelent a fenntartható fejlődés, valamint a társadalmi és gazdasági haladás szempontjából.

A World című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmányában Rees, a Brit Columbia Egyetem munkatársa "jelentős népesedési "korrekcióra"" figyelmeztet még ebben az évszázadban.

"A Homo sapiens úgy fejlődött, hogy exponenciálisan szaporodjon, földrajzi értelemben terjeszkedjen, és minden rendelkezésre álló erőforrást elfogyasszon" - írja Rees a tanulmányban. "Az emberiség evolúciós története során az ilyen expanziós tendenciákat negatív visszacsatolással ellensúlyozták.

"A tudományos forradalom és a fosszilis tüzelőanyagok használata azonban a negatív visszacsatolás számos formáját csökkentette, lehetővé téve számunkra, hogy teljes mértékben kiaknázzuk az exponenciális növekedési potenciálunkat" - írja.

Az Egyesült Nemzetek Népesedési Osztályának előrejelzése szerint a következő évtizedekben a világ népessége folyamatosan növekedni fog, és a 2080-as években 10,4 milliárd fő körül fogja elérni a csúcsot. Fogyasztásunk ezzel párhuzamosan, nem kétséges, de szintén növekedni fog. Ennek eredményeként óriási terheléssel vagyunk, leszünk bolygónk véges erőforrásaira.

Rees úgy jellemzi túlzott fogyasztásunkat, mint a bolygó által reálisan elviselhető mennyiség "túllépését".

"Az emberiség már túllépte a Föld hosszú távú emberi eltartóképességét" - fejtette ki a tudós.

Az éghajlatváltozás csak egy tünete ennek a "túllépésnek", a bolygónk tápanyagkörforgásának, utánpótlásának zavarai és a túlzott hulladékfelhalmozódás mellett.

A kérdés az, hogy képesek leszünk-e kezelni ezeket a problémákat, mielőtt túl késő lenne?

Itt jön a képbe a második kulcskérdés: arra vagyunk rákényszerítve, hogy rövid távú célokért dolgozzunk. Ezért - érvel Rees - kognitívan nem vagyunk alkalmasak arra, hogy megbirkózzunk a fogyasztói társadalom összetettségével és hosszú távú következményeivel.

Pedig cselekvés nélkül elkerülhetetlenül kimerítjük azokat az erőforrásokat, amelyeket bolygónk képes biztosítani.

"Ha nem foglalkozunk ezekkel a tendenciákkal, akkor ezek a trendek a globális gazdaság zsugorodását és az emberi népesség jelentős "korrekcióját" - azaz a civilizáció összeomlását - is előidézhetik még ebben az évszázadban" - mondta Rees.

Rees meglehetősen borús jóslattal zárja a cikket, és elkerülhetetlennek tartja a széles körű társadalmi összeomlást.

"Az egyszeri emberi népességrobbanás arra van ítélve, hogy meghiúsuljon. A Homo sapiens veleszületett expanziós hajlama miatt rosszul, vagy nem alkalmazkodik" - mondta. "Ahelyett azonban, hogy elismernénk és felülírnánk hátrányos természetes hajlamainkat, a kortárs kulturális normák inkább csak megerősítik azokat.

"Vitatható, hogy ilyen körülmények között a széleskörű társadalmi összeomlást nem lehet elkerülni - azaz az összeomlás nem megoldandó probléma, hanem inkább egy elviselendő ciklus utolsó szakasza... A legjobb világok legjobbikában az egész átmenetet valójában úgy lehetne kezelni, hogy emberek millióinak (milliárdjainak?) felesleges szenvedését kerüljük el, de ez nem történik meg - és nem is történhet meg - egy olyan világban, amely vak a saját szorult helyzetével szemben." - mondta.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Szakértők szerint hamarabb összeomlik a civilizáció, mint eddig gondolnánk

Bevált a jóslat, közeleg a teljes összeomlás

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by freepik

TOP 5