Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az NTT japán távközlési óriás nemrég apokaliptikus figyelmeztetést adott ki a mesterséges intelligencia közelgő veszélyeiről. 

"Ha a generatív mesterséges intelligencia ellenőrizetlenül elszabadul, a társadalom egésze iránti bizalom sérülhet, mivel az emberek bizalmatlanná válnak egymás iránt, és elvesznek a hitelesség és a megbízhatóság garantálásának ösztönzői" - állította a japán távközlési vállalat a Yomiuri Shimbun médiummal közösen készített tanulmányában.

hirdetés

"Aggodalomra ad okot, hogy a legrosszabb esetben a demokrácia és a társadalmi rend összeomolhat, ami háborúkhoz vezethet" - állította a két szervezet, írja a The Register.

Közös tanulmány

Az NTT és a Yomiuri Shimbun 2023 őszén kezdett közös tanulmányt a generatív mesterséges intelligencia ideális irányításáról.

A vállalatok a technológiában rejlő pontosság hiányát sérelmezték. Figyelmeztettek, hogy ez fokozott veszélyt jelent, mivel az internet-hozzáféréssel rendelkező emberek többsége hozzáférhet a mesterséges intelligenciához is.

Javaslatukban kifejtik, hogy a „metaforikus macska már kint van a zsákból“ - a generatív AI eltávolítása ebben a pillanatban gazdasági visszaesést eredményezne -, ezért szembe kell nézni "az AI és a gazdaság kontrollálatlan kapcsolatrendszerével".

Azt állítják, hogy ahogy a generatív mesterséges intelligencia belép az innovációs fázisba, így a társadalom alapvető pilléreinek - mint például a választások és a biztonság - biztosítása érdekében szabályozásra lesz szükség.

A javasolt szabályozások között szerepel a diákok kötelező oktatása a mesterséges intelligencia előnyeiről és hátrányairól, a szellemi tulajdon (beleértve a szerzői jogokat is) védelmének frissítése, valamint az eredeti tartalmak címkézése.

Adatpolitika szükséges

Az NTT és a Yomiuri Shimbun elismeri, hogy az EU-val ellentétben Japánnak nincs stratégiai és szisztematikus, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos adatpolitikája. Mivel ennek kialakítása időbe telik, addig is olyan "puha törvényeket" kell elfogadni, amelyek "az érdekelt feleket azonosító társszabályozási megközelítést kínálnak".

A javaslat azt is javasolja, hogy több mesterséges intelligencia legyen elérhető - hogy egymást kordában tartsák, és hogy a felhasználók kereszthivatkozhassanak az eredményekre, és ne függjenek egy adott generatív mesterséges intelligencia-terméktől.

Az NTT általános véleménye a generatív mesterséges intelligenciáról a technológiai iparban magának a technológiának a kételyét fejezi ki. A legtöbb nagy szereplő azzal van elfoglalva, hogy kínálatát az AI, a hozzá tartozó berendezések és az infrastruktúra kihasználása érdekében finomítsa.

Az AI-t elfogadó hozzáállás jelen van például a felhőszolgáltatóknál és a chipgyártóknál, de nem hiányzik a távközlési vállalatoknál sem.

A Singtel távközlési óriáscég nemrégiben bejelentette, hogy együttműködik az Nvidia-val a célból, hogy célzottan kialakított AI-infrastruktúrát biztosítson Délkelet-Ázsiában. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Egy ázsiai országé lehet a 3. legerősebb hadsereg a világon

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Juergen Striewski képe a Pixabay -en.

TOP 5