Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egy bírósági döntés értelmében Svájc nem hajtotta végre az éghajlatváltozás elleni küzdelemre vonatkozó nemzetközi kötelezettségeit, amiért egy csoport idősebb svájci nő pert indított és nyert az állam ellen. 

Az ítélet szerint a svájci kormányzat mulasztásai sértik a magánélet védelmének jogát, adott erről nemrég hírt aBBC.

hirdetés

Történelmi jelentőségű ítélet

Az Emberi Jogok Európai Bírósága történelmi jelentőségű ítéletet hozott, amelyben kimondta, hogy Svájc megszegte az emberi jogokat azzal, hogy nem lépett fel hatékonyan az éghajlatváltozás ellen. Ez az első eset, hogy a tekintélyes bíróság a globális felmelegedés kapcsán hozott döntést.

Az ítéletet egy olyan svájci nőcsoport kapta meg, akik az éghajlatváltozás okozta hőhullámoknak különösen kitett korosztályhoz és nemhez tartoznak. A döntés ünneplésére Greta Thunberg is csatlakozott a strasbourgi bíróság előtt gyülekező tömeghez.

Az ítélet következményei széles körben érezhetők lesznek, hiszen 46 európai országra, beleértve az Egyesült Királyságot is, hatással lehet a jogalkotásra. Az ECHR szerint Svájc nem teljesítette a klímaváltozással kapcsolatos nemzetközi egyezményekből fakadó kötelezettségeit.

A bíróság ugyanakkor elutasította két másik panaszt, amelyeket portugál fiatalok és egy volt francia polgármester nyújtottak be, akik szerint az európai kormányok nem cselekedtek kellő gyorsasággal az éghajlatváltozás kezelésében.

A fiatalok panaszai között szerepelt, hogy a hőhullámok és erdőtüzek miatt korlátozva vannak a szabadidős tevékenységeikben, és klímaszorongástól szenvednek. A volt francia polgármester pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a tenger szintjének emelkedése fenyegeti városát.

A világ kormányai elkötelezték magukat az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése mellett, de számos kutató és aktivista szerint a változások üteme nem elegendő.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Európa elszegényedhet a klímaváltozás következtében?

Európa nagy része lakhatatlanná válik a század végére?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: 3D Animation Production Company képe a Pixabay -en.

TOP 5