Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legfrissebb jelentése szerint 2023 a valaha mért legmelegebb év volt, és a globális átlaghőmérséklet tavaly február és idén január között, azaz egy év alatt több mint másfél Celsius-fokkal emelkedett. 

Miközben a fosszilis anyagokból származó karbonkibocsátás csökken, az öreg kontinens kétszer gyorsabban melegszik, mint a Föld átlaga, írja az economx.

hirdetés

Az évszázad végére ez katasztrófához vezethet: az áradások következtében jelentkező költségek meghaladhatják az évi egymilliárd eurót. Ennél is sokkal nagyobb problémát jelenthet azonban, hogy Európa túlnyomórészt lakhatatlanná válhat.

A lengyel Onet szerint már most is jelentős költséget, évi 9 milliárd eurót emésztenek fel az aszály és a hőség okozta károk Európában és az Egyesült Királyságban, leginkább az agráriumban, az energiaszektorban és a vízbázisokban. Azonban nemcsak ez jelenti a problémát. A jelentés kitér arra is, hogy a tendencia folytatódik, azaz e károk egyre csak nagyobbak lesznek, mely folyamatot még elmélyít az is, hogy az elviselhetetlenné váló hőség miatt a turizmus is visszaesik.

Az Európai Bizottság elemzése szerint a veszély leginkább a mediterrán térséget érinti, így Spanyol, Olasz és Horvátországot, Bosznia-Hercegovinát, Szerbiát, Montenegrót, Albániát, Koszovót, Macedóniát és Görögországot.

Az éghajlatváltozás súlyos következményekkel jár Európa számos régiójában

Az aszályok gyakorisága nő az elkövetkezendő években, évtizedekben, ennek következtében a tűzvészek is egyre súlyosabb problémát jelentenek. Görögországban például 174, Olaszországan 97 ezer hektárnyi terület borult lángba, ami nemcsak a turizmusra és az ott élőkre, hanem az egész ökoszisztémára is veszélyt jelent. Az Európai Aszálymegfigyelő Intézet becslése szerint Európa évente 84 ezer milliárd tonna vizet veszít.

A hőmérséklet emelkedése miatt 2100-ra Spanyolország, Dél-Olaszország és Görögország tengerparti területei szinte vagy teljes egészében élhetetlenné válnak.

A gleccserek olvadása és az óceánok szintjének emelkedése tovább súlyosbítja a helyzetet. Hollandia a leginkább veszélyeztetett terület, hisz akár az ország fele is víz alá kerülhet, de veszélyeztetett a vele szomszédos Belgium, Németország és Dánia is, ezen országok tengerparti területei.

Az elemzés szerint a Temze partja is veszélybe kerülhet, míg Dél-Európában Velencét és Ravennát fenyegetik áradások.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Klímaváltozás, 10 város a legveszélyeztetettebb a mesterséges intelligencia szerint

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Michael képe a Pixabay -en.

TOP 5