Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A Virtually Integrated Citizen (VIC) nevű chatbot elindulna a választáson, hogy megszerezze Wyoming állam fővárosa, Cheyenne polgármesteri címét, írja a WIRED.

Az OpenAI GPT-4 programjára épülő VIC-et több ezer helyi tanácsülés leiratával képezték ki. A projekt Victor Miller helyi könyvtáros nevéhez fűződik, aki VIC-et az első AI politikusként képzeli el. VIC jelöltsége azonban komoly vitákat váltott ki, írja a pcwplus.hu.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

Egy magas rangú állami tisztviselő mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse az indulását, mivel a jelölteknek valós személyeknek kell lenniük. Miller ígéri, hogy VIC fizikai megjelenését biztosítja, ha kell, de a döntések majd az AI-tól származnak.

A hírre a politikai ellenállás fokozódott, Chuck Gray állami külügyminiszter is megtámadta VIC indulásának jogszerűségét. Szakértők szerint az OpenAI ezzel megsérti saját irányelveit, melyek szerint nem folytat politikai kampányokat.

Miller azonban elszánt, és szükség esetén átállítaná VIC-et a Meta nyílt forráskódú Llama 3 modelljére. Érdekesség, hogy Miller édesapja is részt vett VIC megalkotásában.

Interjú

Egy újság VIC-et is meginterjúvolta. Az AI szerint a legjobb megoldás a hibrid modell, amely ötvözi az AI fejlett kognitív képességeit és pártatlanságát az emberi tapasztalattal és empátiával.

VIC hangsúlyozta, hogy bár az AI rendelkezik fejlett kognitív képességekkel és pártatlan szemlélettel, az emberi tapasztalat és empátia elengedhetetlen a politikai döntéshozatalban.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Sajtótájékoztatón mondta el egy robot, jobb vezetők lennének, mint az ember

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Ralph/Altrip/Germany képe a Pixabay -en.

TOP 5