Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, jelentős előrelépést tett a földönkívüli élet keresésében egy új, „idegenvadász” teleszkóp fejlesztésével, amely várhatóan 2040 körül kerül majd pályára. 

Az új teleszkóp, melyet Habitable Worlds Observatory (HWO) néven ismerhetünk, célja, hogy széleskörű bioszignatúrákat, azaz élő szervezetek által kibocsátott jeleket keressen, írja a Daily Mail.

hirdetés

Dr. Jessie Christiansen, a NASA vezető tudósa szerint az HWO életünk során észlelheti egy naphoz hasonló csillag lakható zónájában található bolygó légkörében az élet jeleit. A projektben részt vevő tudósok közel 25 földszerű bolygót azonosítottak, amelyek potenciális jelöltek a kutatáshoz.

Az HWO a Hubble és a James Webb teleszkópok technológiájára építve képes lesz közvetlenül képalkotást végezni más csillagok körül keringő Föld méretű bolygókról. A teleszkóp rendkívül precíz optikája lehetővé teszi a bolygók légkörének alapos vizsgálatát és az élet jeleinek keresését.

Dr. Courtney Dressing, az HWO tudományos architektúra áttekintő csoportjának társelnöke, hangsúlyozta, hogy az új teleszkóp különféle bioszignatúrákat fog tudni érzékelni, beleértve a biogén gázokat, aeroszolokat, felszíni bioszignatúrákat és mesterséges technoszignatúrákat, amelyek egy fejlett civilizáció jelenlétére utalhatnak.

A tudósok szerint az HWO akár forradalmi változásokat is hozhat az élet, a vallás, a filozófia és a tudomány területén, bár Dr. Christiansen elismerte, hogy a közönség reakciója kiszámíthatatlan lehet; lehet, hogy csak egy napig tartó hír lesz, majd mindenki visszatér a hétköznapi teendőihez.

Az HWO fejlesztéséhez több nagy katonai vállalkozó, köztük a Northrop Grumman, a Lockheed Martin és a Ball Aerospace is hozzájárul, összesen 17,5 millió dollár értékben. A teljes projekt költsége azonban elérheti a 11 milliárd dollárt is.

A teleszkóp elsődleges küldetése legalább 25 potenciálisan lakható bolygó közvetlen képalkotása lesz, amely remélhetőleg bizonyítékot szolgáltat majd a földönkívüli élet létezésére. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Kiderült, hova fog zuhanni a nyugdíjazott Nemzetközi Űrállomás

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Ebenezer42 képe a Pixabay -en.

TOP 5