Skip to main content

Madridban bevándorlók tüntettek a kormányzati megszorítások ellen. A hónap végén életbe lépő intézkedéscsomag részeként például megszűnik az ibériai országba illegálisan érkezők ingyenes egészségügyi ellátása. A Rajoy-kabinet a kiadáscsökkentő lépésektől összesen 65 milliárd eurós megtakarítást vár.

Bevándorlók tüntettek Madridban az egészségügyi megszorítások ellen. "Kiadáscsökkentés az egészségügyben = halál" – állt az egyik transzparensen. Azért vonultak az utcára, mert a spanyol kormány a napokban bejelentette: megszüntetik az illegális bevándorlók ingyenes ellátását.

A demonstráció szervezői 150 ezerre teszik a papírok nélküli menekültek számát, éppen ezért elenyészőnek tartják az ebből származó megtakarítást. A pénzügyi elemzők szerint azonban 6 millió bevándorló él hivatalosan az ibériai országban, a spanyol egészségügyi kiadások 5 százaléka jut rájuk.

Az egyik kórház munkatársai szerint az intézkedés a teljes egészségügy arculcsapását jelenti. – Teljes mértékben elutasítjuk az okmányok nélküli bevándorlókat érintő döntést – jelentette ki egy mikrobiológus.

Fájdalmas lépés

Eközben a spanyol kormányfő pártjának gyűlésén bejelentette a 3 százalékos áfaemelést is, amit fájdalmas, de szükségszerű lépésnek nevezett. A tavalyi választási kampányban még azt ígérte, hogy nem emel adót.

– Tudom, hogy ez az áldozat nagyon nehéz pillanatban jön sok spanyol számára, de egy dolgot el kell mondanom: elfogadtuk ezt az intézkedést, mert csak ezzel tarthatjuk fenn a közszolgáltatásokat, miközben az állami bevételek csökkennek – mondta Mariano Rajoy.

A spanyol jobbközép kabinet az intézkedéscsomagtól idén 65 milliárd eurós megtakarítást vár. A válság sújtotta ibériai országban minden negyedik ember munkanélküli, a csökkenő kereslet miatt pedig a kiskereskedelmi forgalom is több mint két éve folyamatosan esik.

Kapcsolódó anyagaink: http://mno.hu/kulfold/spanyolorszagig-usztak-a-marokkoi-bevandorlok-1102914

Forrás: http://mno.hu/hirtvkulfold/az-egeszsegugy-arculcsapasat-jelenti-az-intezkedes-1102864

Kép forrása: http://maccerpacker.blogspot.hu/2012/02/day-i-almost-died.html

TOP 5