Skip to main content

A New England-i Összetett Rendszerek Kutatóintézete (New England Complex Systems Institute) augusztus 10-én jelentette meg tanulmányát "Élelmiszer-krízisek és politikai instabilitás Észak-Afrikában és a Közel-Keleten" (The Food Crisises and Political Instability in North Afrika and in the Middle East) címmel.

A tanulmány készítői ( M.Lagi, K.Z. Bertrand, Y. Bar-Yam) az elmúlt évek zavargásai, illetve forradalmai és az élelmiszerárak változásainak összefüggéseit vizsgálták.

A szociális nyugtalanság számos tényezőre visszavezethető, olyanokra például mint a szegénység, a munkanélküliség, vagy a társadalomban érzékelhető igazságtalanságok. A fennáló lehetőségek ellenére az Észak-Afrikában és a Közel-Keleten 2008-ban, illetve 2011-ben tapasztalt erőszakos megmozdulások egybeesnek a globális élelmiszerárak tetőzésével.

Meghatározható egy olyan határérték amely felett a zavargások egyre valószínűbbé válnak. A megfigyelések arra utalnak, hogy a zavargások nem kizárólag a kormányok elhibázott politikájára vezethetők vissza, hanem a kiszolgáltatott populáció helyzetének hirtelen romlására is. Ha az élelmiszerárak tartósan magasak maradnak növekszik az esélye a globális társadalmi zavarok fokozódó és ismétlődő megnyilvánulásainak. Az élelmiszerárak hirtelen tetőzésén kívül, megfigyelhető az árak növekedésének folyamatos tendenciája is. - NECSI

A kutatók szerint az eredményeik arra utalnak, hogy az élelmiszerárak 2012-2013 folyamán minden bizonnyal átlépik majd az általuk meghatározott lázadás-küszöböt, az ebből fakadó társadalmi problémákra pedig elsősorban azokban az országokban lehet számítani ahol a háztartások a jövedelmük jelentős részét már most is élelmiszerekre fordítják. A NECSI elemzői az elmúlt évek árnövekedésének okaként a bioetanol termelést, és az árupiaci spekulációs kereskedést azonosították, amit jövőre súlyosbítani fog az Egyesült Államokban 1938-óta nem tapasztalt aszály.

Az Independent tegnap előtt számolt be arról, hogy az angol Barclays több mint 500 millió fontot kaszált az elmúlt két évben a szója és a búza árával kapcsolatos spekulációs kereskedelemmel.

Forrás: http://sorkoz.blog.hu/2012/09/03/az_ehseglazadas-modell

TOP 5