Skip to main content

Ewald Nowotny 2009"Veszélyesnek tartom, hogy az emberek feje felett újabb intézményi struktúrákat hozzanak létre" - hangoztatta az Osztrák Nemzeti Bank elnöke. Ewald Nowotny szerint csalódást fog kelteni a megoldás.

Az EU-ban működő hatezer bank esetében ugyanis egy, az Európai Központi Bankba beillesztett hatóság csak kivételes esetekben avatkozhatna be. A rendszeres felügyeletet továbbra is a tagállamoknál kellene ellátnia.

Az EKB tanácsának tagja a bécsi "Haus der EU"-ban tartott pódiumvitán óvott attól, hogy gyors ütemben EU intézményeket hozzanak létre. "Nem szabad nagy utópiákba menekülni, amelyek aztán üres kifogásnak bizonyulnak.

Nem biztos, hogy okos dolog a politikai unió elmélyítése, miután néhány évvel korábban az EU alkotmány meghiúsult" – fogalmazott Nowotny, aki egyben az Európai Központi Bank igazgatótanácsának tagja is.

Az osztrák jegybankár szerint ugyanakkor a pénzügyi válság belátható időn belül véget érhet. Egy ilyen válság 5-7 évig tart, ebből legalább négy már elmúlt - hangoztatta Nowotny. 2020-ban pedig egy újabb"növekvő fázis" kezdődhet.

Johannes Hahn osztrák EU biztos a rendezvényen arra mutatott rá: a bankunió lényege, hogy a vizsgálatokat egységes európai mércék szerint végezzék. Az Európai Központi Banknak az Európai Bizottság legutóbb beterjesztett javaslata szerint joga van arra, hogy a vizsgálatokat a helyszínen ejtse meg, ám - az eddigi gyakorlat szerint - a vizsgálatokat nemzeti szinten kell végezni.

Hahn derűlátónak mutatkozott azt illetően, hogy az EU-nak a bankfelügyeletre vonatkozó terveihez a valutaunión kívüli szkeptikus államok beleegyezését is meg lehet szerezni. Lengyelország és Svédország ugyan még tiltakozik, ám Nagy-Britannia fenntartásai már "be vannak árazva" - vélte Hahn.

Szerző: Die Presse - Világgazdaság Online

Forrás: http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/nowotny-nem-kene-eroltetni-a-bankuniot-386421

Kép forrása: http://en.wikipedia.org/wiki/File

TOP 5