Az Európai Parlament történelmi jelentőségű szavazással támogatta az ökológiai és gazdasági szempontból fenntartható halászatot. A Parlament mostantól tiltaná az EU-s flották európai vizeken kívüli rablóhalászatát is.

Rodics Katalin, a Greenpeace halászati kampányfelelőse elmondta:

„Nagy lépést tettünk a túlhalászat visszaszorítása felé. Örülünk, hogy az Európai Unió most határozottan kiállt a közérdek védelmében. Az óceánjaink állapotának védelme egyben a halászok többségének érdekét és Földünk jövőjét is jelenti.”

Február 6-án az Európai Parlament képviselői támogatták azoknak az intézkedéseknek a bevezetését, amelyek a halállományok hosszú távon fenntartható szintre történő regenerálódását teszik lehetővé. Az EU halászflottájának kapacitását a halállományokhoz mérten korlátozzák, támogatják a kishalászokat és a kisebb környezeti károkkal járó módszereket, továbbá megtiltják a nehezebben eladható halak visszadobásának pazarló gyakorlatát.

Az óceánok lehalászása és elsivatagosítása a mostani szavazással még nem zárult le, hiszen a döntésbe más uniós intézményeknek is van beleszólása. A soros ír elnökség ígéretet tett arra, hogy még júniusban végleg lezáródhatnak a Közös Halászati Politika reform tárgyalásai. Rodics hozzátette: „A jelenlegi gyakorlat káros következményei közé nem csak a halállományok csökkenése tartozik, hanem hogy a közpénzekből sikerült olyan erős halászati lobbit felduzzasztani, ami már komolyan megnehezíti a halak és a kishalászok érdekében tervezett reform kivitelezését.”

A jelenleg hatályban levő halászati politika a rendkívül káros nagyüzemi halászatot támogatja. Ez a gyakorlat ahhoz vezet, hogy a tengerek és a kis, fenntartható módon halászó közösségek tönkremennek. Habár a legnagyobb halászhajók fogják a legtöbb halat, azonban a kis méretű, maximum 12 méteres halászhajók teszik ki az európai halászati ágazat 80 százalékát és munkájukat is jóval kisebb környezeti kárral végzik.

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu