Skip to main content

A Guardian ismét fontos Wikileaks iratot jelentetett meg. Az anyag rávilágít, hogyan javasol az amerikai nagykövetség megtorló lépéseket a génmódosított organizmusokat (GMO-kat) elutasító országok ellen.

Az USA párizsi nagykövetsége azt tanácsolja Washingtonnak, hogy kezdjen ,,katonai stílusú” kereskedelmi háborút minden olyan EU országgal, amelyik ellenzi a génmanipulált növények engedélyezését a területén.

Válaszul arra, hogy Franciaország betiltotta a Monsanto GMO kukoricáját, az amerikai nagykövet, Craig Stapleton – aki mellékesen jó barátja és üzleti partnere az egykori amerikai elnöknek, George Bush-nak – arra kérte Washingtont, hogy foganatosítson szankciókat az Európai Unió, különös tekintettel a GMO növényeket elutasító tagországok ellen.

,,Azt javasoljuk, hogy az egész Európai Uniót fájdalmasan érintő intézkedéseket hozzon az amerikai kormány, illetve kiemelten szankcionálja a leginkább bűnös országokat.”- mondta Stapleton, aki az 1990-es években Bush elnökkel közösen társtulajdonosa volt a Texas Rangers baseball csapatnak.

A továbbiakban a nagykövet kifejti, hogy a szankciókat hosszan fenn kell majd tartani, hiszen nem várható gyors győzelem, viszont ennek segítségével felerősíthetik a biotechnológiai ipar uniós hangját is.

Más nyilvánosságra került jelentések arról is árulkodnak, hogy milyen fontos gazdasági és kormányzati szintű stratégiai kérdés a GMO ügy az USA számára.

Mivel számtalan püspök is határozottan ellenezte a génmódosított növények fejlődő országokban való elterjesztését, ezért az amerikaiak különösen nagy nyomás alá helyezték a pápa tanácsadóit.

A nagykövetség jelentései szerint - miután hosszan lobbiztak az ügy érdekében a Szentszéknél - feltételezhető, hogy a pápa általában véve támogatja ezeknek a növényeknek a vetését. Ugyanakkor az amerikaiak sajnálatára ezt a véleményét még nem fejtette ki nyílvánosan.

,,Nyomást kell gyakorolnunk a Vatikánra, hogy ezzel széles körben befolyásolni tudjuk a közvéleményt Európa-szerte és a fejlődő világban is!” - írják egy másik jelentésben.

De egy visszalépést is el kellett ismerniük a diplomatáknak GMO ügyben, hiszen amint írják Cardinal Renato Martino bíboros - aki a befolyásos Igazságosság és Béke Pápai Tanácsnak a feje, és nem mellesleg az a személy, aki az ENSZ-ben a pápát képviseli – visszavonta eddigi támogatását.

A jelentések arra is fényt derítenek, hogy amerikai diplomaták olyan biotechnológiai vállalatoknak dolgoznak, mint például a Monsanto. Kiderült többek között, hogy az USA és Spanyolország közös erőfeszítésekkel igyekeztek megakadályozni, hogy az Európai Unió szigorítsa biotechnológiával kapcsolatos törvényeit.

Az anyagok tanúsága szerint nem csupán arról van szó, hogy Spanyolország arra kérte Amerikát, tartsa nyomás alatt Brüsszelt, hanem arról is, hogy az Egyesült Államok már azelőtt tudta, hogyan fog Spanyolország szavazni GMO ügyben, mielőtt még elkészült volna kérdéssel foglalkozó, spanyol biotechnológiai bizottság jelentése.

Készült a Guardian cikke alapján. http://greenpeace.blog.hu

Schmidt Gergő

Forrás: http://www.napilap.ro/HU/Szekelyfold/NEWS/Hirek/Cikk/Hirek-Wikileaks-GMO-haboru-az-amerikaiak-mar-a-kukoricasban-vannak_1555/

TOP 5